You are here:

Informare de presă Viena – 11/2019 Viena 2020. Capitala muzicii

Moștenirea muzicală bogată lăsată în urmă de Clasicismul Vienez trăiește în continuare în capitala muzicii, dând dovadă de o nestăvilită vitalitate și diversitate. La fel ca acum 250 de ani, Viena este orașul muzical unde se dă tonul. La Viena, peste 10.000 de fani ai muzicii clasice iau parte la spectacolele organizate la Opera de Stat, în sala de concerte Musikverein, în sala de concerte Konzerthaus, la Opera Volksoper, dar și în multe alte instituții muzicale. Viena a reușit să aducă în prezent marea sa moștenire culturală și să o îmbogățească cu noi perspective.

Competența muzicală impresionantă a Vienei este prezentă la toate nivelurile: în pregătirea de calitate din domeniu, în marile săli de concerte și la operă, în orchestrele și interpreții uimitori, în numeroasele muzee și case memoriale, care abordează tema muzicii din cele mai diverse perspective, precum și în diversitatea serviciilor – de la producția de instrumente muzicale până la studiourile de înregistrare extrem de moderne pentru muzicieni. Și, bineînțeles, prin intermediul tuturor concertelor și evenimentelor, care umplu întregul calendar muzical al orașului și care încântă publicul internațional – dintre aceste evenimente merită să menționăm concertul de Anul Nou și Concertul unei Nopți de Vară al Filarmonicii Vieneze, din parcul Palatului Schönbrunn – un concert la care iau parte milioane de fani ai muzicii clasice, atât de la fața locului, cât și din fața ecranelor TV.

Viena, capitala muzicii, precum și publicul său competent atrag aici numeroși artiști din întreaga lume. Ludwig van Beethoven a transformat Viena în centrul vieții sale personale și profesionale. Printre cele mai cunoscute personalități care au ales Viena să le fie acasă, se numără cântăreții de operă Anna Netrebko, Elīna Garanča și Juan Diego Flórez, dirijorul Philippe Jordan și muzicienii Julian Rachlin și Aleksey Igudesman.

Numeroși alți artiști de talie internațională au o legătură specială cu Viena. „În America, Nashville este considerat capitala muzicală a SUA, însă în Europa, Viena este orașul care poartă acest titlu”, spune unul dintre cei mai de succes artiști solo din SUA, cântărețul, pianistul și compozitorul Billy Joel. Hans Zimmer, legenda muzicii de film consideră: „Nu există un loc cu mai multe resurse de inspirație pentru muzicieni precum Viena.“ Și Joshua Bell, un virtuoz al viorii, este un mare susținător al Vienei: „Evident că visul oricărui muzician este să vină să cânte aici. A te afla într-un oraș în care dai de frumusețe la orice colț de stradă reprezintă o imensă sursă de inspirație.“ Și cunoscuta pianistă Yuja Wang se simte ca acasă la Viena: „Am mulți prieteni la Viena. Când sunt aici, mă simt fericită, sigură și iubită. Îmi place să merg la plimbare în Stadtpark. Iar sala de concerte Konzerthaus nu este departe de Musikverein. Este pur și simplu un colț de rai.”

Cu ocazia anului tematic 2020, Biroul de Turism al Vienei a dezvoltat o aplicație audio inovatoare pentru asistenții Amazon și Google. Dacă activezi opțiunile Beethovens Wien respectiv Beethoven’s Vienna cu Alexa Skill sau Google Action, descoperi un joc audio interactiv despre viața și opera lui Ludwig van Beethoven. Prin intermediul acestei aplicații ți se spun povești și anecdote, care conțin informații surprinzătoare, chiar și pentru cei care știu multe despre Beethoven și care îți dezvăluie multe despre operele și personalitatea sa. Fundalul muzical corespunzător este asigurat de înregistrările tuturor celor nouă simfonii ale lui Ludwig van Beethoven ale Orchestrei Simfonice Viena sub bagheta dirijorului Philippe Jordan. Aplicația audio Beethovens Wien sau Beethoven‘s Vienna, disponibilă ca Alexa Skill și Google Action este promovată în cadrul unei campanii de marketing desfășurate în spațiul germanofon, în Marea Britanie și în SUA, precum și prin intermediul canalelor Biroului de Turism al Vienei și ale Orchestrei Simfonice Viena.

În plus, Biroul de Turism al Vienei, în colaborare cu Österreich Werbung/Oficiul Național de Turism al Austriei a dezvoltat și un audioghid smart integrat în ochelari de soare. Prin intermediul ramelor Bose Frames, cu boxe integrate, și a noii aplicații #RelatedToAustria, Ludwig van Beethoven te însoțește în plimbările tale din Viena și New York. La Viena poți împrumuta ochelarii de la centrul de informare turistică din Piața Albertina/Albertinaplatz.

Pe data de 16 decembrie 2019, orașul Viena dă startul anului aniversar în cadrul unei mari petreceri, care are motto-ul Beethoven este al tuturor/Beethoven gehört allen.

Informații despre anul tematic „Viena 2020. Capitala Muzicii/Wien 2020. Capital of Music“ al WienTourismus:

Centrul de informare turistică al orașului Viena/Tourist-Info Wien, Albertinaplatz/Piața Albertina / Maysedergasse, 1010 Viena, www.wien.info, zilnic, 9-19

Informații oferite de orașul Viena despre anul aniversar Beethoven: (pagina este numai în limba germană!) www.wienbeethoven2020.at

Aplicație audio inovatoare pentru asistenții Amazon și Google:

Contact

Vienna Tourist Board
Helena Hartlauer
Media Relations
Tel. (+ 43 1) 211 14-364