Vienna Media News

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

You are here:

Informare de presă Viena – 12/2020 Magia luminii de Crăciun

În luna decembrie Viena nu strălucește doar în târgurile de Crăciun. Frumoasele și elegantele lumini de Crăciun de pe străzile orașului sunt o atracție turistică în sine și învăluie totul într-o atmosferă romantică. Corpurile de iluminat, care împodobesc mai mult de 30 de străzi, sunt aprinse pentru prima dată în luna noiembrie și iluminează festiv Viena în fiecare seară, până pe data de 10.01.2021.

Faimoasa stradă Graben, cu elegantele ei magazine, este o zonă pietonală și unul dintre principalele puncte de atracție ale orașului. Impunătoarele lustre de lumină, care plutesc în perioada de dinaintea Crăciunului pe deasupra ei se potrivesc perfect: arată ca niște candelabre de cristal supradimensionate, au șase metri înălțime și un diametru de 4.5 metri – și fac concurență vitrinelor magazinelor în ceea ce privește strălucirea. Pe o mică stradă din zonă, Habsburgergasse, este o atmosferă imperială – aici atârnă coroane sclipitoare, ca o reverență în fața trecutului Vienei de capitală de imperiu. Deasupra pieței Kohlmarkt, aflat în apropierea străzii Graben, curge o ploaie aurie delicată, formată din LED-uri. Sunt decorate festiv și toate străzile din zona de cumpărături de lux Goldenes Quartier.

Pe Kärntner Straße s-a optat pentru corpuri de iluminat ovale, cu o mărime de până la 6 metri, cu mai mult de 550.000 LED-uri, care decorează strada de cumpărături de 750 metri lungime din centrul Vienei.

Rotenturmstraße, strada care face legătura dintre Stephansplatz și Schwedenplatz, s-a inspirat în alegerea iluminatului festiv tocmai din numele său (în limba germană „rot” înseamnă roșu). Astfel, niște uriașe bile roșii scufundă strada, devenită de curând o prietenoasă zonă pietonală, într-o lumină caldă. Fiecare dintre aceste bile are un diametru de patru metri, cântărește aproximativ 200 de kilograme și este atârnată la zece metri înălțime deasupra străzii.

Rathausplatz, piața din fața primăriei, este un adevărat paradis al iernii. Târgul de Crăciun o inundă cu o atmosferă festivă iar copacii dimprejur sunt îmbrăcați în lumini. Și bradul maiestuos de Crăciun, care în fiecare an este donat de un alt land austriac, este împodobit cu aproximativ 2000 de LED-uri. Cel mai mare brad de Crăciun, care a stat vreodată în Piața Primăriei, a avut o înălțime de 39.4 metri.

Dar nu numai centrul orașului este iluminat festiv. Pe mai mult de 30 de străzi de cumpărături din zone diferite se montează cele mai variate corpuri de iluminat stradal. Pe Neubaugasse, în cartierul 7, pot fi văzute lumini în formă de stele și lună. Pe Josefstädter Straße, în cartierul 8, se decorează cu bile luminoase albastre, pe Obkirchergasse, în cartierul 19, atârnă globuri uriașe, roșii și argintii. Seestadt Aspern, cel mai mare proiect de dezvoltare urbană al Vienei, este împodobit cu clopoței, iar arcuri strălucitoare și copaci luminoși fac ca pe Wiener Ringstraße atmosfera să fie festivă.

În total, în fiecare an, pentru iluminatul festiv al Vienei se folosesc 200 de kilometri de cablu, pentru a face să strălucească mai mult de 2.2 milioane de puncte luminoase. Mare parte funcționează cu LED-uri, care au o durată de viață mai lungă și ceea ce reduce, comparativ cu becurile clasice, costurile de electricitate cu 80 %. Astfel se asigură o funcționare sustenabilă și eficientă a iluminatului festiv, care este pornit pe străzile Vienei 7 ore pe zi. Acest lucru poate avea loc datorită comercianților vienezi, deoarece ei organizează și finanțează parțial și superbul iluminat de pe străzile de cumpărături. Ei sunt susținuți și de Camera de Comerț a Vienei și de administrația locală, care se ocupă de montarea și demontarea luminilor din anul 1998.

Contact

Vienna Tourist Board
Helena Hartlauer
Media Relations
Tel. (+ 43 1) 211 14-364