Vienna Media News

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

You are here:

Informare de presă Viena – 11/2019 Expozițiile vieneze dedicate lui Beethoven

În anul 2020, Muzeul de Istorie a Artei, în colaborare cu Arhiva Societății Prietenilor Muzicii din Viena aduc un omagiu impresionant marelui maestru al Clasicismului Vienez, cu ocazia a 250 de ani de la nașterea sa. Expoziția Beethoven impresionează/Beethoven bewegt aduce în discuție și în relație cu muzica și cu Beethoven omul, opere ale pictorului Caspar David Friedrich, schițe ale lui Wlliam Turner, lucrări de grafică ale lui Francisco de Goya și Jorinde Voigt, sculpturi de Auguste Rodin, Rebeca Horn și John Baldessari, o operă de artă a lui Tino Sehgal, un video realizat de Guido van der Werve, dar și multe altele. Astfel, expoziția propune o punte vizuală care ne conduce până în prezent, definindu-se ca o reflexie poetică asupra compozitorului și operei sale: capodoperele artelor frumoase abordează conexiunea cu muzica și cu liniștea.

Muzeul Leopold prezintă în 2020 expoziția Beethoven ca sursă de inspirație. O simfonie în imagini a orașului Viena din anul 1900/Inspiration Beethoven.Eine Symphonie in Bildern aus Wien 1900. Simfonia a 6-a a lui Beethoven, „Pastorala”, a fost sursă de inspirație pentru pictorul Josef Maria Auchentaller, reprezentant al stilului Art Nouveau și coleg cu Klimt, acesta creând o serie monumentală de picturi pentru camera de muzică a producătorului de bijuterii Scheid. Această cameră a fost reconstruită pentru prima dată la Muzeul Leopold, fiind o reprezentație ideală a modulul în care artiștii secesiunii l-au onorat pe Beethoven în jurul anului 1900.

Expoziția Beethoven.Între oameni și zei/ Beethoven.Menschenwelt und Götterfunken din sala de gală (Prunksaal) a Bibliotecii Naționale a Austriei prezintă scrisori originale și opere uimitoare ale lui Beethoven. Sunt expuse câteva pagini din simfonia a 9-a – un împrumut de la Berlin – precum și autograful lui Beethoven pe singurul concert pentru vioară (op.61). Pe lângă cele 130 de scrisori redactate de maestru, colecția muzicală a Bibliotecii Naționale este completată și de „Colecția Hoboken”, care conține aproape toate tipăriturile timpurii ale lucrărilor lui Beethoven.

Prin expoziția Die Trias der Wiener Klassik: Haydn – Mozart – Beethoven (Trio-ul Clasicismului Vienez: Haydn – Mozart – Beethoven), muzeul Mozarthaus Vienna / Casa Mozart din Viena retrasăm punctele comune, paralelele și contrastele existente între cei trei giganți ai lumii muzicale. Mozart și Haydn au fost buni prieteni și au cântat împreună în locuința lui Mozart (astăzi Mozarthaus Vienna). Beethoven și-ar fi dorit să devină un elev de-al lui Mozart; mai târziu, Haydn a fost cel care i-a devenit profesor.

Casa Muzicii/Haus der Musik din centrul orașului, care își celebrează pe data de 15 iunie cel de-al 20-lea an de existență, pune în acest an o serie de evenimente interesante la dispoziția publicului: Camera Beethoven/Beethoven-Raum din Casa Muzicii va fi reamenajată și completată temporar de documente originale. În expoziția permanentă a muzeului se află o mască mortuară, precum și o mască făcută pe vremea când Beethoven era în viață, autografe, scheme de decor, precum și un panou de prezentare a celor 68 de case din Viena care au aparținut compozitorului. Prin intermediul instalației de sunete Inside Beethoven vizitatorii descoperă datorită celor mai noi tehnologii în materie de muzică, cum se simte și cum se aude să faci parte dintr-un ansamblu muzical (10.06-10.08.2020). Începând cu luna octombrie 2020, expoziția temporară Bernstein’s Beethoven din curtea interioară a muzeului, creată în parteneriat cu Casa Beethoven din Bonn, se concentrează pe interpretarea muzicii lui Beethoven din perspectiva cunoscutului dirijor american.

Noul muzeu dedicat lui Beethoven, Beethoven Museum, deschis în anul 2017 și situat în districtul 19, este un loc de pelerinaj pentru toții fanii lui Beethoven; în muzeu se află numeroase exponate care au legătură cu viața maestrului la Viena. În această casă a compus piese pentru pian și sonate pentru vioară, precum și oratoriul „Hristos pe Muntele Măslinilor”; de asemenea, tot aici a lucrat și la simfonia „Eroica”. Aici a fost scrisă și scrisoarea etern cunoscută, însă niciodată trimisă, către fratele său: „Testamentul din Heiligenstadt”. În această scrisoare, muzicianul a scris în detaliu despre surzenia sa care evolua.

Beethoven a locuit cu întrerupere timp de 8 ani în casa Pasqualatihaus de pe strada Mölker Bastei din centrul Vienei – într-o locuință pusă la dispoziție de protectorul său, Johann Baptist Freiherr von Pasqualati. Aici a scris o parte din opera sa, „Fidelio” și a compus câteva simfonii, precum și cunoscuta operă la pian, „Für Elise”; astăzi, locuința a fost transformată într-un muzeu memorial. În Clădirea Secesiunii Vieneze/Secession, unde în anul 1902 a fost organizată o întreagă expoziție dedicată geniului Beethoven, poate fi admirată Friza lui Beethoven/Beethovenfries, creată de Klimt în cinstea marelui compozitor. Pictura cu o lungime de 34 de metri și o înălțime de 2 metri, care ilustrează simfonia a 9-a a lui Beethoven și re-orchestrația ei făcută de către Richard Wagner, este considerată una dintre lucrările de referință ale stilului Art Nouveau. În anul 2020, în timp ce privesc opera de artă creată de Klimt, vizitatorii vor putea asculta la căști finalul coral din cea de-a patra parte a Simfoniei a 9 a în re minor, op. 125, dintr-o înregistrare nouă.

Colecția de instrumente muzicale vechi/Sammlung alter Musikinstrumente din Hofburg închină sala de marmură erei lui Beethoven. Aici vor putea fi admirate un bust, dar și două portrete ale lui Beethoven.

  • Beethoven impresionează/Beethoven bewegt, 25.3.-5.7.2020, Muzeul de Istorie a Artei Viena, Maria-Theresien-Platz, 1010 Viena, www.khm.at
  • Beethoven ca sursă de inspirație.O simfonie în imagini a orașului Viena din anul 1900/Inspiration Beethoven. Eine Symphonie in Bildern aus Wien 1900, 30.5.-21.9.2020, Muzeul Leopold, MuseumsQuartier Wien, Museumsplatz 1, 1070 Viena, www.leopoldmuseum.org
  • Beethoven.Între oameni și zei/Beethoven. Menschenwelt und Götterfunken, 19.12.2019-19.4.2020, sala de gală (Prunksaal) a Bibliotecii Naționale a Austriei, Josefsplatz 1, 1010 Viena, www.onb.ac.at
  • Die Trias der Wiener Klassik: Haydn – Mozart – Beethoven. Gemeinsamkeiten – Parallelen – Gegensätze / Trio-ul Clasicismului Vienez: Haydn – Mozart – Beethoven. . Puncte comune – Paralele – Contraste, 13.2.2020-27.1.2021, Mozarthaus Vienna, Domgasse 5, 1010 Viena, www.mozarthausvienna.at
  • Casa Muzicii/Haus der Musik. Das Klangmuseum, Seilerstätte 30, 1010 Viena, www.hdm.at
  • Muzeul Beethoven/Beethoven Museum, Probusgasse 6, 1190 Viena, www.wienmuseum.at
  • Pasqualatihaus, Mölker Bastei 8, 1010 Viena, www.wienmuseum.at
  • Secession, Friedrichstraße 12, 1010 Viena, www.secession.at
  • Colecția de instrumente muzicale vechi/Sammlung alter Musikinstrumente, Hofburg, Neue Burg, Heldenplatz (Weltmuseum), 1010 Viena, www.khm.at

Contact

Vienna Tourist Board
Helena Hartlauer
Media Relations
Tel. (+ 43 1) 211 14-364