Vienna Media News

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

You are here:

Informare de presă Viena – 12/2020 Expoziții vieneze importante în 2021

Din cauza posibilității apariției de noi măsuri de protecție împotriva COVID-19, pot interveni modificări sau anulări de evenimente. Informații actualizate pe www.wien.info precum și pe paginile web ale organizatorilor.

12.02.-12.09.2021: Christine și Irene Hohenbüchler. CARLONE CONTEMPORARY / Oberes Belvedere

Muzeul Belvedere prezintă în cadrul seriei CARLONE CONTEMPORARY obiecte sculpturale realizate de Irene și Christine Hohenbüchler, care au ajuns în proprietatea muzeului printr-o generoasă donație a artistelor. Sculpturile intră în dialog cu imaginile alegorice de pe pereții Sălii Carlone și cu istoria palatului baroc.

Muzeul Belvedere, Oberes Belvedere, Prinz-Eugen-Straße 27, 1030 Viena, www.belvedere.at

Sfârșitul lunii februarie – sfârșitul lunii iulie 2021: Monet, Van Gogh, Cézanne, Gauguin. Colecția Emil Bührle / Muzeul Leopold

Industriașul Emil Bührle (1890-1956) a trăit la Zürich și a deținut o impresionantă colecție de artă. În centrul ei se regăsesc lucrări ale impresionismului francez - tablouri de Manet, Degas, Renoir, Monet, Van Gogh și Cézanne. Expoziția prezintă aproximativ 90 de exponate din această colecție, printre care operele de artă „Băiatul cu vesta roșie” de Paul Cézanne, „Semănătorul și apusul soarelui“ de Vincent van Gogh sau o pictură murală cu nuferi de Claude Monet.

Muzeul Leopold, MuseumsQuartier Wien, Museumsplatz 1, 1070 Viena, www.leopoldmuseum.org

04.03.-13.06.2021: Joseph Beuys. Gândire. Acțiune. Transmitere / Belvedere 21

Joseph Beuys a creat începând cu anii 60 noi direcții de gândire, care astăzi sunt încă actuale datorită complexității lor. Și expoziția de la Belvedere gravitează în jurul conceptelor „Gândire, Acțiune, Transmitere”. În timp ce lucrarea principală „Pompă de miere la locul de muncă“ iese simolic în evidență pentru crezul lui Beuys de schimbare a societății prin artă, instalația „Monumente pentru cerb” marchează începutul unei lumi distruse. Expoziția mai prezintă lucrări și documentații despre activitatea artistului la Viena.

Muzeul Belvedere 21, Arsenalstraße 1, 1030 Viena, www.belvedere.at

19.03.-27.06.2021: Xenia Hausner. True Lies / Albertina

Cu această expoziție muzeul Albertina o prezintă pe una dintre cele mai importante pictorițe contemporane. Accentul se pune pe modul în care sunt expuse lucrările Xeniei Hausner. Expoziția este prezentată retrospectiv, începând cu primele lucrări timpurii, din anii 90 până la emoționanta serie de lucrări „Exil”.

Muzeul Albertina, Albertinaplatz 1, 1010 Viena, www.albertina.at

16.04.-26.09.2021: The Body Electric. Erwin Osen și Egon Schiele / Muzeul Leopold

Expoziția prezintă opera aproape necunoscutului, dar puternic mitizatului artist Erwin Osen în contextul cercetării electropatologice a medicului vienez Stefan Jellinek și o asociază cu interesul lui Egon Schiele pentru prezentarea pacienților în operele sale. Sunt prezentate desenele lui Osen, prietenul și modelul lui Egon Schiele (1890 – 1918), necunoscute până în prezent. Ele lărgesc și îmbogățesc înțelegerea mișcării modernismului vienez, care era strâns legată de cultura medicinii clinice.

Muzeul Leopold, MuseumsQuartier Wien, Museumsplatz 1, 1070 Viena, www.leopoldmuseum.org

21.04.-03.10.2021: Femeile Atelierelor Vieneze / MAK

Artistele Atelierelor Vieneze (1903-1932) au primit până în prezent mult prea puțină atenție. Prin expoziția aceasta de la MAK acest lucru se schimbă: Gudrun Baudisch, Vally Wieselthier, Mathilde Flögl, Paula Lustig sau Mizzi Vogl sunt doar o mică parte din cele 180 de femei, care au adus un important aport la dezvoltarea artei vieneze a obiectelor făcute manual – mai ales datorită bogăției lor de idei în domenii precum grafica publicitară, designul textil, moda, jucăriile, arta decorativă și arta ceramică.

MAK – Museum de artă aplicată, Stubenring 5, 1010 Viena, www.mak.at

20.05.-19.09.2021: Un moment! Fotografie de stradă în Viena / Muzeul MUSA

Viața contemporană și stradală a Vienei în fotografii fascinante și nemaivăzute până acum! Expoziția invită la o călătorie de descoperire fotografică captivantă și prezintă capodopere de Street Photography de la mijlocul secolului al 19 lea și până în prezent, adunate din muzeele vieneze: scene stradale impresionante, instantanee intime sau momente fugitive ale vieții urbane. Per ansamblu expoziția prezintă o imagine nouă și sugestivă a metropolei de pe malurile Dunării.

Muzeul MUSA, Felderstraße 6-8, 1010 Viena, www.wienmuseum.at

18.06.-03.10.2021: Lovis Corinth. Viața – O Sărbătoare / Unteres Belvedere

Un salt în modernism: Lovis Corinth a reușit trecerea de la realism la expresionism. Opera complexă a pictorului german reunește schimbarea de stil de la secolul 19 la secolul 20. Muzeul Belvedere pleacă pe urmele acestui artist secular.

Muzeul Belvedere, Unteres Belvedere, Rennweg 6, 1030 Viena, www.belvedere.at

Alte expoziții vieneze importante anunțate pentru 2021/22:

02.07.-26.10.2021: Lois Weinberger / Belvedere 21

Artistul tirolez Lois Weinberger, decedat în aprilie 2020, a influențat fundamental discursul artistic și relația dintre natură și cultură, începând cu anii 90. Lucrările sale, aflate la granița dintre șamanism ironic și o forță conceptuală mai discretă, prezintă limitele puterii de acțiune a omului și dezvăluie iluzia supremației noastre asupra lumii. Pentru a doua sa expoziție de la Belvedere 21, artistul însuși a făcut înainte de moartea sa selecția lucrărilor și textelor din ultimele decenii, lucrări care pot fi văzute în premieră la Viena.

Muzeul Belvedere 21, Arsenalstraße 1, 1030 Viena, www.belvedere.at

17.09.2021-09.01.2022: Modigliani – Picasso. Revoluția Primitivismului / Albertina

Cu ocazia marcării a 100 de ani de la moartea lui Amedeo Modigliani, Albertina îi dedică o vastă retrospectivă. Modigliani este cunoscut ca boem care făcea exces de droguri și alcool, ca portretist sau ca deschizător de drumuri pentru curentul Art Déco. Expoziția îl prezintă ca pe un avangardist de frunte, care a dus revoluția primitivismului până departe în secolul 20. În contrast cu opera lui Modigliani sunt prezentate și lucrări ale unor artiști precum Pablo Picasso, Constantin Brâncuşi și André Derain, precum și artefacte ale așa numitelor culturi „primitive” – preistorice, arhaice sau din afara Europei.

Muzeul Albertina, Albertinaplatz 1, 1010 Viena, www.albertina.at

05.10.2021-16.01.2022: Imaginea femeii la Tițian. Frumusește – Dragoste - Poezie / Muzeul de Istoria Artei Viena

Muzeul de Istoria Artei dedică principala sa expoziție a toamnei anului 2021 lui Tițian, unul dintre cei mai însemnați pictori venețieni. Această expoziție este una de înaltă clasă, prin prezența a mai mult de 50 de capodopere ale picturii venețiene din colecțiile celor mai importante muzee ale lumii, precum National Gallery din Londra, Muzeul Metropolitan de Artă din New York sau Muzeul Luvru din Paris. În centrul expoziției se află peste 20 de tablouri ale lui Tițian, înconjurat de mari maeștrii ca Veronese, Tintoretto, Palma Vecchio, Paris Bordone și Giorgione, pentru care Tițian a fost un model.

Muzeul de Istoria Artei - Kunsthistorisches Museum Wien, Maria-Theresien-Platz, 1010 Viena, www.khm.at

22.10.2021-30.01.2022: Epoca lui Dürer. Austria la poarta Renașterii / Unteres Belvedere

Lucas Cranach cel Bătrân, Albrecht Altdorfer, Jacopo de’ Barbari – nume importante ca acestea se regăsesc printre contemporanii lui Albrecht Dürer (1471–1528), care au creat în jurul anului 1500 și în deceniile care au urmat. Lucrările lor, care au luat naștere în perioada de tranziție de la Goticul Târziu la Renaștere, stau mărturie pentru un nou tip de identitate artistică. Muzeul Belvedere dedică acestei epoci a artei austrice, cărei i s-a oferit puțină atenție până în prezent, o expoziție cuprinzătoare.

Muzeul Belvedere, Unteres Belvedere, Rennweg 6, 1030 Viena, www.belvedere.at

15.12.2021-19.06.2022: Josef Hoffmann. Evoluție prin frumusețe / MAK

Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea arhitectului, designerului, profesorului și organizatorului de expoziții Josef Hoffmann (1870 – 1956), Muzeul de Artă Aplicată (MAK) documentează pentru prima oară întreaga sa operă. Expoziția dedicată lui Hoffmann, una dintre figurile centrale ale modernismului vienez și ale mișcării internaționale „Lebensreform” („reforma vieții”), prezintă o secțiune transversală prin designul revoluționar și cele mai importante construcții ale arhitectului, printre care Palatul Stoclet de la Bruxelles sau sanatoriul Purkersdorf.

MAK - Muzeul de Artă Aplicată, Stubenring 5, 1010 Viena, www.mak.at

28.01.-29.05.2022: Dalí – Freud / Unteres Belvedere

Londra, toamna anului 1938 - Salvador Dalí îl întâlnește pe Sigmund Freud, care fugise de la Viena. Prima și singura întâlnire a artistului cu idolul său a avut loc datorită lui Stefan Zweig și Edward James. Muzeul Belvedere dedică acestei relații memorabile o expoziție profundă și prezintă influența psihoanalistului asupra operei lui Dalí.

Muzeul Belvedere, Unteres Belvedere, Rennweg 6, 1030 Viena, www.belvedere.at

18.02.-19.06.2022: Munch și urmașii/ Albertina

Muzeul Albertina îi dedică lui Edvard Munch și artiștilor pe care i-a inspirat expoziția principală din primăvara anului 2022. „Munch și urmașii” prezintă aproximativ 60 de capodopere ale lui Edvard Munch (1863-1944), alături de lucrări ale marilor artiști ai secolului 20, precum Andy Warhol sau Georg Baselitz și artiști contemporani ca Marlene Dumas, Peter Doig, Miriam Cahn și Tracey Emin.

Muzeul Albertina, Albertinaplatz 1, 1010 Viena, www.albertina.at

Alte expoziții care pot fi văzute în muzeele vieneze:

Expoziții Beethoven la Viena

În anul 2020 s-au sărbătorit 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, care a compus și și-a prezentat în premieră la Viena majoritatea lucrărilor sale. Compozitorului anului îi este dedicată cu această ocazie o serie de expoziții.

Până pe 10.01.2021: Beethoven. Om de lume și sclipire de geniu, Biblioteca Națională a Austriei, Prunksaal, Josefsplatz 1, 1010 Viena, www.onb.ac.at

Până la 24.01.2021: Beethoven emoționează, Muzeul de Istoria Artei, Maria-Theresien-Platz, 1010 Viena, www.khm.at, www.beethovenbewegt.at

Până la 30.01.2022: Trioul clasicilor vienezi: Haydn – Mozart – Beethoven. Similitudini – Paralele – Contradicții, Mozarthaus Vienna, Domgasse 5, 1010 Viena, www.mozarthausvienna.at

Până la 05.04.2021: Inspirație Beethoven. O simfonie în imagini din Viena anului 1900, Muzeul Leopold, MuseumsQuartier Viena, Museumsplatz 1, 1070 Viena, www.leopoldmuseum.org

Până la 31.01.2021. ANDY WARHOL EXHIBITS a glittering alternative & Defrosting the Icebox. Exponatele ascunse din Colecției de antichități a Muzeului de Istoria Artei Viena și a Muzeului Lumii din Viena – invitate la mumok

Artist plastic contemporan, creator de instalații artistice sau doar curator sub acoperire? „ANDY WARHOL EXHIBITS a glittering alternative“ aruncă o privire în spatele fațadei emblemei pop mondiale prezentând lucrări aproape necunoscute până în prezent și îl redescoperă pe Warhol ca artist deschizător de drumuri. Expoziția „Defrosting the Icebox“ s-a născut în cooperare cu Muzeul de Istoria Artei și Muzeul Lumii din Viena. O retrospectivă: în 1969 Warhol a curatoriat o expoziție itinerantă numită "Raid The Icebox 1 with Andy Warhol", formată din obiecte și lucrări ale muzeului

Rhode Island School of Design. Obiectele aproape uitate din depozit deveneau o expoziție, și se găseau atunci în centrul atenției. Și expoziția de la mumok urmează acest exemplu și prezintă după modelul lui Warhol exponate ieșite din comun din depozitul Colecției de antichități și al Muzeului Lumii din Viena.

mumok – Muzeul de Artă Modernă Fundația Ludwig Viena, MuseumsQuartier Wien, Museumsplatz 1, 1070 Viena, www.mumok.at

Până la 14.02.2021: Gerhard Richter: Peisaj / Bank Austria Kunstforum Viena

Bank Austria Kunstforum Viena dedică expoziția principală a toamnei 2020 unui autor, care până în prezent a fost doar rareori prezent în capitala vieneză: Gerhard Richter, considerat la nivel internațional cel mai important pictor în viață, va prezenta la Kunstforum o retrospectivă a peisajelor sale.

Bank Austria Kunstforum Viena, Freyung 8, 1010 Viena, www.kunstforumwien.at

Până la 14.03.2021: Adolf Loos: Case private/ MAK

Adolf Loos (1870-1933) s-a ocupat întreaga sa viață de proiectarea de locuințe private și publice. Expoziția făcută de MAK – Muzeul se Artă Aplicată în parteneriat cu Albertina pune accentul pe locuințele private și prezintă schițe, planuri, fotografii și machete ale celor mai luxoase case, vile și conace proiectate de Loos. În contrast cu acestea, sunt prezentate și proiecte sociale revoluționare precum construcțiile făcute pentru comunitatea din Viena.

MAK – Muzeul de Artă Aplicată, Stubenring 5, 1010 Viena, www.mak.at

Până la 05.04.2021: The Essl Collection / Albertina modern

Expoziția prezintă pentru prima dată la Viena o privire de ansamblu asupra colecției Essl, cu 150 de lucrări ale celor mai cunoscuți artiști din 1960 până astăzi, de la Antoni Tàpies până la Erwin Wurm și Maria Lassnig și de la Georg Baselitz, Alex Katz și Per Kirkeby, până la Fang Lijun, Annette Messager, Andreas Gursky și Nam June Paik. Picturi, sculpturi, obiecte, instalații și video-uri – toate oferă o imagine cuprinzătoare a colecției Essl, care se găsește în proprietatea muzeului Albertina din 2017.

Albertina modern, Karlsplatz 5, 1010 Viena, www.albertina.at/albertina-modern

Până la 11.04.2021: Înainte de Corona / Kaiserliche Wagenburg Wien

Și predecesorii noștri au trebuit să se confrunte cu epidemii. Expoziția „Înainte de Corona” a fost concepută într-un timp scurt și vine ca un paliativ la șocul actualei pandemii printr-o incursiune în trecut. Cu ajutorul a aproximativ 50 de obiecte se crează un arc în timp - de la măștile de turnir și carnaval ale Curții imperiale vieneze, mărturii ale marilor epidemii și documente despre istoria vaccinurilor până la impozantele haine de doliu ale habsburgilor.

Kaiserliche Wagenburg Wien, Schloss Schönbrunn, 1130 Viena, www.kaiserliche-wagenburg.at

Până la 13.04.2021: Aztecii / Muzeul Lumii Viena

Muzeul Lumii din Viena prezintă în 2020 o expoziție despre arta și cultura pline de mister ale aztecilor (ca. 1430-1521 î.Hr.). În centrul aceste expoziții-eveniment stau ofrandele și sacrificiile, care ocupau un loc important în viața econmică și religoasă a aztecilor. O atenție deosebită se acordă capitalei aztece Tenochtitlan, care funcționa ca centru religios și cultural al imperiului.

Muzeul Lumii Viena - Weltmuseum Wien, Heldenplatz, 1010 Viena, www.weltmuseumwien.at

Până la 09.05.2021: De la Arts & Crafts la Bauhaus. Artă și Design – un nou tot! / Muzeul Mobilei Viena

În jurul mișcării Bauhaus s-au născut multe povești și mituri. Concepte precum „stilul Bauhaus” sau „ideea Bauhaus” au devenit locuri comune. Bauhaus a devenit în sine un mit, o emblemă a modernismului. Expoziția, concepută de Muzeul Bröhan – Muzeul Berlinez pentru Art Nouveau, Art Deco și Funcționalism, vrea să elimine multe dintre aceste mituri și să aducă o contribuție la clasificarea Bauhausului din punctul de vedere al istoriei designului.

Muzeul Mobilei Viena - Möbelmuseum Wien, Andreasgasse 7, 1070 Viena, www.moebelmuseumwien.at

Contact

Vienna Tourist Board
Helena Hartlauer
Media Relations
Tel. (+ 43 1) 211 14-364