You are here:

Informare de presă Viena – 11/2019 Beethoven live la Viena

Filarmonica din Viena începe anul Beethoven încă din toamna anului 2019, prezentând până la jumătatea lunii iunie 2020, în zece seri, muzică de cameră în sala Gustav Mahler a Operei de Stat. Pe 1 și 2 februarie 2020, membri ai ansamblului Operei de Stat de la Viena prezintă în cadrul a patru concerte toate cântecele maestrului într-un singur week-end. În sala de concerte Wiener Konzerthaus, Orchestra Simfonică de la Viena prezintă un program amplu al operelor lui Beethoven: programul începe cu simfonia a 9-a în prima zi a Anului nou și se încheie cu aceeași simfonie în seara de Revelion. Printre evenimentele de referință planificate între cele două concerte se numără reconstrucția „Marii Academii (marelui concert) a lui Beethoven” de la 1808, precum și un concert simultan cu Orchestra Beethoven de la Bonn – un eveniment în aer liber cu public viewing, care conectează cele două „orașe Beethoven”, Bonn și Viena, prin intermediul unei punți live.

Fidelio, singura operă a lui Beethoven, se află în programul a două opere vieneze. La Opera de Stat de la Viena, reprezentațiile versiunii noi ale operei se află în programul fiecărui sezon; noutatea este reprezentată de faptul că în anul 2020 există și reprezentații ale versiunii inițiale. La Theater an der Wien, unde Beethoven a lucrat și chiar a locuit pentru o perioadă, anul 2020 se transformă într-un centru memorial; aici, Cristoph Waltz, câștigător al premiului Oscar, va pune în scenă Fidelio (16.-27.3.2020). Astfel, opera lui Beethoven se întoarce în locul unde a fost prezentată pentru prima dată. În 2020, Musikverein îl celebrează pe Beethoven, dar și 150 de ani de la inaugurarea clădirii. Rudolf Buchbinder interpretează un întreg ciclu Beethoven, Daniel Barenboim interpretează sonatele pentru pian ale lui Beethoven, iar Filarmonica din Viena ne încântă cu simfoniile maestrului, sub bagheta dirijorului Andris Nelson. În cadrul „Beethoven heute/Beethoven astăzi”, muzica de cameră creată de acesta va fi prezentată în contrast cu creații contemporane.

Orchestra musicAeterna of Perm Opera din Novosibirsk va prezenta la finalul lui martie 2020 în Musikverein toate simfoniile lui Beethoven, sub bagheta dirijorului și fondatorului orchestrei, Teodor Currentzis, considerat un „rebel al muzicii clasice”. Pe data de 16 octombrie 2020, Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena va interpreta simfonia a 9-a la Musikverein, sub bagheta lui Marin Alsop. Evenimentul face parte din proiectul global „All Together: A Global Ode to Joy“. În cadrul acestui proiect, „Oda bucuriei” va răsuna pe cinci continente, cu ajutorul a nouă orchestre partenere, în limbile materne ale țărilor unde au loc reprezentațiile. Muzica originală a orchestrei Wiener Akademie, al cărei director muzical este Martin Haselböck, își continuă seria de concerte „Resound Beethoven” – într-o atmosferă specială, în spațiile unde au avut loc premierele acestora. Până în anul 2020 va apărea și înregistrarea completă a tuturor simfoniilor și concertelor de pian ale lui Beethoven, interpretate de orchestra Wiener Akademie la instrumente istorice.

Contact

Vienna Tourist Board
Helena Hartlauer
Media Relations
Tel. (+ 43 1) 211 14-364