You are here:

Bécs sajtóinformáció – 2020. december A bécsi díszkivilágítás

Bécsben az adventi időszakban nemcsak a karácsonyi vásárokon ragyognak a fények. A város szép és elegáns karácsonyi díszkivilágítása külön látványosságnak számít és romantikus hangulatot áraszt. A több mint 30 bevásárlóutcában kihelyezett világítótesteket novemberben kapcsolják be először és az ünnepi világítást egészen 2021. január 10-ig minden este megcsodálhatjuk.

A bécsi Graben elegáns üzleteivel kedvelt sétálóövezetnek és a város egyik legfényűzőbb negyedének számít. A kivilágított csillárok, amelyek az adventi időszakban a Graben felett lebegnek, tökéletesen illenek ehhez a környékhez: úgy néznek ki, mintha hatalmas kristálycsillárok lennének, hat méter magasak, az átmerőjük négy és fél méter – fényük pedig megsokszorozódva tükröződik vissza az üzletek kirakatában. Császári hangulattal várja a sétálókat a Graben egyik mellékutcája: a Habsburgergasse fölött kivilágított koronák lógnak, tiszteletadásként a város császári múltja előtt. A Kohlmarkt felett – ami szintén a Grabenhez kapcsolódik és exkluzivitás tekintetében egyáltalán nem marad el tőle – LED-fénypontokból kialakított, finom aranyeső hullik alá. Ünnepi fényárban úsznak a Goldenes Quartier, Bécs luxus-bevásárló zónájának utcái és terei is.

A Kärntner Straßén akár hat méteres átmérőt is elérő ovális világítótestek és több mint 550 000 LED-fény látható, amelyek szikrázó fényárba borítják a Bécs belvárosában található 750 méter hosszú bevásárlóutcát. A Stephansplatztól a Schwedenplatzra vezető Rotenturmstraße a karácsonyi világításhoz saját nevéből merített ihletet. Hatalmas piros gömbök varázsolnak különleges hangulatot a bevásárlóutcába, ami nemrég vált gyalogosbarát zónává. A négy méter átmérőjű gömbök mindegyike 200 kilogrammot nyom és az utca felett tíz méterrel lóg.

Igazi téli csodavilág várja a látogatókat a Rathausplatzon. A bécsi karácsonyi vásár különleges adventi hangulatot áraszt, a Rathauspark fáit világító dekorációk díszítik. A nagy karácsonyfát, amelyet minden évben másik tartomány ajándékoz Bécsnek, több mint 2000 LED-izzó díszíti. A legnagyobb fa, ami valaha a Rathausplatzon állt, 39,4 méter magas volt.

Csodás díszkivilágítás azonban nemcsak a bécsi belvárosban látható. Több mint 30 bevásárlóutcában és városrészben gondoskodnak különféle díszkivilágítások az ünnepi hangulatról. A 7. kerületben található Neubaugasséban hold és csillag formájú világítótestek láthatók. A 8. kerületben található Josefstädter Straßét óriási kék gömbök díszítik. A 19. kerületi Obkirchergasséban piros és ezüst színű hatalmas karácsonyi gömbdíszek lógnak az utca felett. A Seestadt Aspernt, Bécs legnagyobb városfejlesztési projektjét világító harangok díszítik. A bécsi Ringstraßén LED-fényívek és fényfüzérekkel feldíszített fák gondoskodnak az ünnepi hangulatról.

A lenyűgöző bécsi karácsonyi díszkivilágításhoz minden évben mintegy 200 kilométernyi kábelt fektetnek le, hogy a több mint 2,2 millió világítótest fel tudjon ragyogni. A fényforrások többsége már LED-technikával működik, amelyek a régi izzókhoz képest 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, emellett hosszabb az élettartamuk is. Ezáltal biztosított a naponta hét órán át bekapcsolt bécsi karácsonyi díszkivilágítás fenntartható és energiatakarékos működése. A hangulatos ünnepi kivilágítás a bécsi kereskedőknek köszönhető. Ők szervezik és részben ők is finanszírozzák a bevásárlóutcák díszkivilágítását. Támogatást a Bécsi Gazdasági Kamarától és a várostól kapnak, amely 1998 óta gondoskodik az ünnepi díszkivilágítás rögzítéséről és leszereléséről.

Contact

Vienna Tourist Board
Helena Hartlauer
Media Relations
Tel. (+ 43 1) 211 14-364