By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Informare de presă Viena – Februarie 2017 Valsul „Dunărea Albastră” împlinește 150 de ani


Viena a dedicat familiei Strauss și creației artistice a acesteia un muzeu de sine stătător. Muzeul, deschis la începutul anului 2015 în districtul 9, prezintă o multitudine de fotografii și documente din epoca Biedermeier până la perioada „Ringstraße”.

În muzeu vizitatorii pot asculta nestingheriți la căști în multiple puncte audio atât piese muzicale cunoscute, cât și altele mai puțin poplare ale dinastiei Strauss. Cu ocazia jubileului de 150 de ani muzeul găzduiește o expoziție care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez. Expoziția Dunărea, atât de albastră de la Biblioteca Primăriei are și ea ca temă istoria și impactul acestei compoziții muzicale unice și este deschisă până pe 12.05.2017.

Valsul „Dunărea Albastră” s-a născut pe strada Prater 54, unde Johann Strauss Fiul locuia în anul 1867. Cea mai cunoscută lucrare a sa cunoscută sub numele original de „Pe malul Dunării Albastre”, a devenit imnul neoficial al Vienei. Locuința regelui valsului și a familiei sale mai poate fi vizitată și astăzi. Alături de piese de mobilier și instrumente muzicale originale pot fi văzute și obiecte personale ale marelui compozitor precum imagini, fotografii și documente despre viața și opera sa.

Johann Strauss (1825-1899), numit de către familie și prieteni „Schani“, tatăl său, care purta același nume și frații săi Josef și Eduard au cucerit lumea cu muzica lor. Opera loc, care însumează mai mult de 1500 de lucrări reprezintă și astăzi muzica vieneză mai mult decât oricare altele, de la „Liliacul” până la „Marșul lui Radetzky” și la „Dunărea Albastră”. Valsurile și melodiile lor de operetă răsună în săli de concerte din întreaga lume și la Concertul tradițional de Anul Nou, care are loc în Sala de Aur a Asociației Muzicale Vieneze și este transmis în întreaga lume.

La Viena există, desigur, alături de muzeu și o statuie a lui Johann Strauss. Este făcută din bronz aurit și se află în Parcul Municipal, în apropiere de sala de concerte Kursalon. La inaugurare, în anul 1921, a cântat orchestra Filarmonicii Vieneze iar astăzi este una dintre cele mai fotografiate statui din Viena.

Memoria lui Johann Strauss este prețuită și în sala „Marilor Maeștri”, la etajul al treilea al Casei Muzicii, din centrul orașului. Mormântul regelui valsului se află – cum altfel – în Cimitirul Central din Viena, în apropiere de mormintele lui  Beethoven, Schubert, Brahms și Strauss Tatăl.

  • Muzeul Dinastiei Strauss, Müllnergasse 3, 1090 Viena, www.strauss-museum.at
  • Aniversarea a 150 de ani de la compunerea valsului „Dunărea Albastră”, 16.2.-31.12.2017, Museum der Johann Strauss Dynastie, Müllnergasse 3, 1090 Viena, www.strauss-museum.at
  • Dunărea, atât de albastră 7.12.2016-12.5.2017, Biblioteca Primăriei, Intrare Felderstraße, Scara 6, etaj 1, 1010 Viena, www.wienbibliothek.at
  • Locuința lui Johann Strauss, Praterstraße 54, 1020 Wien, www.wienmuseum.at
  • Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, 1.1.2018 (Concert  30.12.2017, Concert de Revelion 31.12.2017), Asociația Muzicală, Musikvereinsplatz 1, 1010 Viena, www.musikverein.at, www.wienerphilharmoniker.at
  • Statuia lui Johann Strauss, Stadtpark (Parcul Municipal), 1010 Wien
  • Haus der Musik. Das Klangmuseum (Casa Muzicii. Muzeul Sunetelor), Seilerstätte 30, 1010 Viena, www.hdm.at
  • Zentralfriedhof (Cimitirul Central), Simmeringer Hauptstraße 234, 1110 Viena, www.friedhoefewien.at

Contact:

Biroul de Turism al Vienei
Nikolaus Gräser
Presă internațională România
Tel. (+ 43 1) 211 14-365

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links