Informare de presă Viena – ianuarie 2017 Egon Schiele la Muzeul Albertina din Viena


Egon Schiele (1890-1918) este considerat, alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka, unul dintre pionierii modernismului din Austria. Ca preambul al comemorării morții tânărului artist, Albertina prezintă o serie largă de lucrări din vasta sa colecție Schiele. Expoziția oferă o imagine de ansamblu unică asupra dezvoltării lui Schiele ca desenator si acuarelist și conduce către o lume artistică a cărei temă principală s-a regăsit în singurătatea existenței omului.

Imediat după terminarea studiilor la Academie, tânărul Schiele s-a dedicat curentului Art Nouveau, găsind în Gustav Klimt un model. Spre deosebire de Klimt, care folosea desenele ca idei, concepte sau schițe pentru picturile sale, Egon Schiele și-a considerat curând lucrările pe hârtie opere de artă de sine stătătoare, autonome. El își creionează modelul, care adesea este corpul uman, cu o linie sigură și puternică. Îi oferă caracter printr-o conturare exactă, dar îl și înstrăinează prin perspective curajoase, gestică și mimică exagerate și prin fragmentarea acestora.

În anii de după 1910 extrem de prolificul artist își schimbă cu mare rapiditate stilul și modalitățile de expresie. Expresiile faciale și gesturile sunt reduse, iar Schiele tinde din ce în ce mai mult să își schematizeze modelele. Ultimii ani ai scurtei sale cariere au fost marcați de război și de convingerea pesimistă a singurătății omului. Prăpastia dintre bărbați și femei părea pentru Schiele de netrecut și s-a transformat treptat într-o alegorie a întâlnirii dintre viață și moarte.

În pofida vieții sale scurte și a unei perioade de creație artistică de puțin peste zece ani, Egon Schiele a lăsat în urmă o operă impresionant de vastă. Cuprinde, fără să luăm în considerare caietele sale de schițe, peste 2500 de lucrări pe hârtie și peste 330 de picturi pe lemn sau pânză. Muzeul Albertina deține una dintre cele mai mari colecții Schiele la nivel mondial, cele 160 de lucrări pe hârtie, 13 caiete de schițe, precum și multe documente și amintiri valoroase despre viața sa.

  • Egon Schiele, 22.2.-18.6.2017, Albertina, Albertinaplatz 1, 1010 Wien, www.albertina.at

Contact:

Biroul de Turism al Vienei
Nikolaus Gräser
Presă internațională România
Tel. (+ 43 1) 211 14-365

Recommend article

Please complete all the mandatory fields marked with *.
The data and email addresses you provide will not be saved or used for other purposes.

From
to
Rate this article
Recommend article

Please complete all the mandatory fields marked with *.
The data and email addresses you provide will not be saved or used for other purposes.

From
to
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links