By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Informaţii de presă Viena 10/2015 Viena 2016: Imperial & Co(ntemporan)


În perioada 6.3 - 27.11.2016, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea Împăratului Franz Joseph, are loc expoziția specială „Franz Joseph 1830 - 1916“ (www.franzjoseph2016.at), în patru locații din Viena și Austria Inferioară. Expoziția este structurată pe mai multe domenii de interes ce îl au în centru pe renumitul monarh, cu o abordare critică la adresa sa și a politicii vremii.

Omul & monarhul – Palatul Schönbrunn

16.3.-27.11.2016, Palatul Schönbrunn, Schönbrunner Schlossstraße, 1130 Wien, www.schoenbrunn.at

Această expoziție de la reședința de vară a habsburgilor îi este dedicată omului Franz Joseph, înfățișându-i înaintașii și urmașii, copilăria și educația, precum și evenimente semnificative din viața sa cum au fost urcarea pe tron în 1848, logodna și căsătoria cu Elisabeta de Bavaria („Sisi“), sau Compromisul Austro-Ungar și urmările acestuia. Expoziția are loc în impresionantele săli de expoziție de la parterul palatului Schönbrunn.

Reprezentativitate & modestie – Kaiserliche Wagenburg Wien (Muzeul trăsurilor din Viena)

16.3 - 27.11.2016, Kaiserliche Wagenburg Wien, Schönbrunner Schlossstraße, 1130 Wien, www.khm.at

Aici, în centrul atenției stă  imaginea imperială, între opulență și modestie. Sunt expuse trăsuri și haine folosite chiar de împărat și  de alaiul său. Prin prisma trăsurilor frumos  împodobite, harnașamentelor minunate, hainelor pentru festivități  și  uniformelor de la curte sunt ilustrate trei evenimente festive din viața împăratului: nunta sa cu Elisabeta de Bavaria în 1854, încoronarea împăratului în Ungaria în 1867 și înmormântarea sa fastuoasă, în 1916.

Sărbători & cotidian – Hofmobiliendepot. Muzeul mobilei din Viena

16.3 - 27.11.2016, Hofmobiliendepot. Möbel Museum Wien, Andreasgasse 7, 1070 Wien, www.hofmobiliendepot.at

Această expoziție pune în evidență contrastul între nevoile personale modeste ale omului Franz Joseph și stilul său de viață opulent, impus de îndatoririle sale oficiale. Marile festivități și călătoriile meticulos organizate făceau parte din viața sa. Expoziția de la Hofmobiliendepot, una din cele mai mari colecții de mobilă din lume, oferă o privire critică asupra modelului și mitului Franz Joseph, în diverse ipostaze.

Vânătoare & timp liber – Palatul Niederweiden (Austria Inferioară)

16.3 - 27.11.2016, Palatul Niederweiden, Niederweiden, 2292 Engelhartstetten, www.schlosshof.at

Expoziția de la palatul Niederweiden din Austria Inferioară pune în lumină, printre altele, relația personală a împăratului cu domeniile de vânătoare ale habsburgilor precum și cu partidele de vânătoare și semnificația politică a acestora.

În 2016, Biblioteca Națională a Austriei îi dedică lui Franz Joseph I o expoziție semnificativă cu titlul Împăratul etern. În centrul atenției se află împăratul, în calitate de persoană publică, fiind probabil cea mai des reprezentată personalitate a secolului al XIX-lea. Aniversările anilor săi de domnie și cea de-a 80-a sa aniversare au fost evenimente ce au dus la o producție explozivă de tablouri: figura sa aparent fără vârstă era omniprezentă, fiind singurul simbol unificator al Monarhiei Habsburgice aflată în descompunere. Astăzi, Biblioteca Națională a Austriei găzduiește peste 10.000 de fotografii, grafici și alte documente despre viața lui Franz Joseph. Expoziția din sala festivă prezintă cele mai importante opere din această vastă colecție. În plus,  pentru prima data au fost expuse scrisorile originale de adio ale lui Mary Vetsera din Mayerling către Prințul moștenitor Rudolf, descoperite abia în 2015.

Eternul împărat. Franz Joseph I 1830–1916, 8.4.-30.10.2016, Sala Festivă a Bicbliotecii Naționale a Austriei, Josefsplatz 1, 1010 Wien, www.onb.ac.at

În 2016, pe lângă Împăratul Franz Joseph, și alte personalități și instituții imperiale aniversează evenimente importante. Palatul Unteres Belvedere sărbătorește cea de-a 300-a aniversare. Ctitorul său, Prințul Eugen de Savoia, a murit cu 280 de ani în urmă. Parcul vienez Prater a devenit accesibil publicului larg acum 250 de ani, la dorința Împăratului Joseph al II-lea, iar muzeul Wien Museum Karlsplatz dedică acestei aniversări o expoziție proprie (10.3.-21.8.2016, www.wienmuseum.at). Domeniul imperial de vânătoare de odinioară, de șase kilometri pătrați, este astăzi cel mai mare domeniu pentru distracții și relaxare. În 2016, Kunsthistorische Museum Wien sărbătorește cea de-a 125-a aniversare. Situat pe Ringul construit la dorința Împăratului Franz Joseph, impunătoarea clădire a muzeului a fost deschisă în 1891, pentru a adăposti obiectele de artă ale habsburgilor. Cu marea expoziție specială Celebrarea sărbătorilor (8.3 - 18.9.2016, www.khm.at) muzeul pune în lumină diverse aspecte ale sărbătorilor culturale, celebrate în Europa din Evul Mediu târziu și Renaștere până în secolul al XVIII-lea. În centrul atenției se află mesele festive cu mâncare și băutură, dansul și muzicace aveau loc la reședințele habsburgice.

Contact:

Biroul de Turism al Vienei
Nikolaus Gräser
Presă internațională România
Tel. (+ 43 1) 211 14-365

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links