By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Informaţii de presă Viena 10/2015 Savurați fără mustrări de conștiință


Restaurantul Inigo, vis-a-vis de biserica iezuită din centrul Vienei, a făcut muncă de pionierat în domeniul gastronomiei vieneze cu caracter social economic. Din 1992, pe lângă preparate culinare din produse regionale, acest restaurant oferă șomerilor pe termen lung o perspectivă de a reveni pe piața muncii. În acest restaurant condus de Caritas, bărbați și femei pot face practică în domeniile servicii, bucătărie, catering și curățenie, timp de șase luni de zile, fiind susținuți suplimentar prin jobcoaching și lucrători sociali. Magdas Kantine este un alt concept social al Caritas. Situat în noul cluster creativ din Viena, Ankerbrotfabrik, profesioniști din domeniul gastronomic și oameni care se pregătesc să ajungă acolo (șomeri, refugiați și tineri) conduc o cantină cu chioșc și catering. Aici se pregătesc mâncăruri, băuturi și diferite bunătăți din produse regionale și de sezon. Din februarie 2015, Caritasul diocezei catolice din Viena a inițiat un alt proiect cu câștig social: la Magdas Hotel, de lângă Prater, experții din domeniul hotelier lucrează împreună cu refugiați.

Și localul Mittendrin, deschis în 2013, cu cafenea, bar și restaurant, face parte dintr-un proiect social vienez inovator. În casa de pe Währinger Straße trăiesc, învață și lucrează cot la cot studenți și oameni care odinioară nu aveau adăpost. Locatarilor și desigur și tuturor oaspeților „externi“ localul le oferă la parter un meniu scurt dar cu preparate alese, și un interior conceput de biroul vienez de arhitectură Gaupenraub, care crează o atmosferă relaxată prin mijloace simple: o podea turnată, un bar frumos din traverse vechi din lemn și băncuțe îmbrăcate în saci de cafea. Cu fațada sa mov, Purple Eat atrage privirile din piața Meidling, din districtul 12. Fondat de Asociația Purple Sheep, care militează pentru drepturile persoanelor care solicită azil și pentru străini, la acest stand din piață se gătește de marți până sâmbătă. Azilanții prepară mâncăruri din țările lor de proveniență, pe cât posibil cu produse regionale bio. Acestea sunt însoțite de un espresso sau vinuri austriece, care vara se savurează într-o grădină umbroasă.

Produsele de manufactură de design ale firmei Goodgoods au fost un highlight la Vienna Design Week din toamna 2014. Gențile, materialele textile, obiectele de uz casnic și roboții de bucătărie sunt speciale: sunt create în ateliere în care lucrează oameni cu dizabilități fizice sau psihice și sunt rezultatul unei inițiative a celor doi designeri vienezi Sofia Podreka și Katrin Radanitsch („Dottings“). Amândouă și-au propus să pună pe piață, sub propriul brand, produse de design sustenabile, pentru uz casnic sau uz cotidian, ținând cont de aspectul social și prețul corect. În acest scop, ele au pus în legătură atelierele și oamenii care lucrează în acestea, cu designeri. La ora actuală opt ateliere și nouă birouri de design participă la acest proiect, alte produse și colaborări sunt pe cale să fie create. Produsele sunt distribuite pe pagina de internet www.goodgoods.at. Materiale folosite din industrie și manufactură sunt punctul de plecare pentru Gabarage Upcycling Design cu un design creativ: dosarele se transformă în genți practice, mingi de badminton devin lămpi minuscule iar scările rulante devin scaune confortabile. Produsele inovatoare și ecologice se pot vedea și cumpăra în showroomul din districtul 4. Această afacere social integrantă oferă locuri de muncă pentru categorii defavorizate.

Sub brandul Carla, Caritas conduce o afacere de magazine second-hand în Viena. Fiecare cumpărătură nu numai că aduce un aport activ la prezervarea mediului, ci susține și proiectele de întrajutorare desfășurate de Caritas. Cela mai mari două magazine din Viena se află în districtul 5 și 21. Acestea pun la dispoziție pe câte 4.000 m² tot felul de articole, de la mobilă, veselă, aparate electronice, cărți, îmbrăcăminte și chiar mașini. Celelalte două magazine Carla, mai mici, situate în fostul spital Altes AKH din districtul 9 și la Ankerbrotfabrik din districtul 10, s-au specializat pe articole vintage și rarități. O ofertă similară ca cea a magazinelor Carla poate fi găsită și la magazinele Volkshilfe Würfel. Această afacere cu caracter socialeconomic, dedicată încă din 1990 reintegrării șomerilor pe termen lung pe piața muncii, are mai multe magazine second-hand în Viena.

Contact:

Biroul de Turism al Vienei
Nikolaus Gräser
Presă internațională România
Tel. (+ 43 1) 211 14-365

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links