By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Informaţii de presă Viena 09/2015 Portretul unei străzi: Herrengasse


Strada Herrengasse urmează o veche rută de transport, unde, pe Imperiului Roman se afla limesul. Strada pleacă de la piața Michaelerplatz, adresa fostei reședințe imperiale Hofburg, ducând spre Schottengasse și continuând spre districul 9. Pe durata de sute de ani a domniei habsburgice, nobilimea se stabilea în apropierea curții regale, în palate minunate. Herberstein, Mollard-Clary, Batthyány, Trauttmannsdorff, Kinsky, iată câteva nume ale palatelor impresionante de pe Herrengasse, multe datând din perioada barocă. Aceste palate, care poartă încă numele proprietarilor de odinioară, au fost renovate și sunt utilizate ca locuințe, birouri, hoteluri, restaurante sau magazine.

În piața Michaelerplatz, de unde pleacă Herrengasse, în 1909 s-a început construcția unei clădiri complet diferite: un imobil după planurile arhitectului Adolf Loos. Clădirea denumită Casa Loos a șocat vienezii prin fațada sa netedă, lipsită de ornamente și nu era nici pe placul Împăratului Franz Joseph, care locuia vis-à-vis, la Hofburg. Astăzi, această clădire este considerată una din clădirile reprezentative pentru arhitectura vieneză modernă.

La adresa Herrengasse 6-8 găsiți o altă bucată de istorie arhitectonică vieneză. Blocul Herrengasse a fost primul „zgârie nori“ din oraș. Cele 16 etaje cu o înălțime totală de 53 metri a fost construită după planurile arhitecților Siegfried Theiss și Hans Jaksch, în 1932. Prin etajarea rafinată, această clădire nu pune în umbră arhitectura străzii și a zonei, în niciun loc. Datorită infrastructurii sale moderne, acest bloc turn proiectat pentru locuințe a fost considerat, în scurt timp, o adresă importantă a culturii vieneze. La parterul clădirii se află unul dintre cele mai mici localuri din oraș, barul-cafenea Unger und Klein im Hochhaus. Un rondou îmbrăcat în sticlă găzduiește localul de 20 m², unde, în funcție de momentul zilei, se poate servi un espresso la mic dejun, un snack sau un vin bun. La parterul clădirii de află și atelierul de zahăr, o bucătărie deschisă în care se prepară manual bonboane și acadele, după rețete vechi. Una din specialitățile atelierului este Wiener Seidenzuckerl, bonboane în formă de perne în miniatură, umplute cu ciocolată. The Viennastore, din imediata apropiere, vinde suveniruri și obiecte clasice de design vienez și din toată lumea: pahare marca Lobmeyr, porțelan fin de Augarten, cafea de la prăjitoria de cafea Naber, numeroase cărți despre Viena și multe altele.

Palais Mollard pe de Herrengasse 9 a fost restaurat și acum găzduiește o instituție unică în lume, Muzeul globurilor pământești. Pe 240 de globuri pământești și cerești, ale lunii și ale planetei Marte, se poate vedea cum de-a lungul vremii s-au modificat cunoștințele cartografice și cosmografice. Pe Herrengasse se află și două hoteluri, Steigenberger Herrenhof și Radisson Blu Style. Între Herrengasse și piața Freyung se află Palais Ferstel, construit în 1856, pentru a găzdui o bancă și bursa. Arhitectul Heinrich Ferstel s-a inspirat din arhitectura venețiană-florentină a Trecento, decorând palatul cu un minunat pasaj, care găzduiește astăzi magazine de antichități și bijuterii, magazine cu decorațiuni interioare și restaurante. Folosit adesea pentru evenimente, cel mai cunoscut nume găzduit de Palatul Ferstel rămâne Café Central. În această cafenea legendară se întâlneau, la începutul secolului, personalități marcante ale lumii artistice vieneze precum Arthur Schnitzler, Peter Altenberg și Adolf Loos. Astăzi, cafeneaua imprsionează prin încăperile frumos decorate, bucătăria tradițional vieneză și prăjiturile de casă.

Broșura  „Tour de Palais Wien“ oferă detalii despre palatele de pe Herrengasse: Iris Meder, Judith Eiblmay: Tour de Palais Wien, ISBN 978-3-200-04141-7, deutsch/english

Contact:

Biroul de Turism al Vienei
Nikolaus Gräser
Presă internațională România
Tel. (+ 43 1) 211 14-365

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links