By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 11/2014 150 éves a Ringstraße: egy bécsi szabadtéri múzeum


A bécsi Ringstraße épületei a város legfontosabb látnivalói közé tartoznak. „Európa grandiózus köztere” (Edmund de Waal: A borostyánszemű nyúl) a stílusok sokszínűségéből formálódik. A Ringstraße historizmusa a történelemből származó idealizált építészeti formákat használta mintaként. Minden olyan historizáló modellt kiválasztottak, amelyek az új épületek funkcióinak a leginkább megfeleltek, így szolgált mintaként a görög templom a Parlamentnek, vagy az antik fórum a császári rezidenciának. Neoreneszánsz stílusban épült az Állami Operaház (anno Udvari Opera), az Egyetem, a Tőzsde, a Szépművészeti és a Természettörténeti Múzeum. A Várszínház a neobarokk, a Városháza a flamand gótika, míg a Votivkirche (Fogadalmi templom) a neogótika jegyében épült.

A Ringtsraße legfontosabb építészei közé tartozik Theophil Hansen (Parlament, Tőzsde, Képzőművészeti Akadémia, Musikverein (Bécsi Zeneegylet) Ephrussi-palota, Epstein-palota, Hansen); Gottfried Semper és Carl Hasenauer (Neue Burg, Szépművészeti és Természettörténeti Múzeum, Várszínház); Heinrich Ferstel (Egyetem, Votivkirche (Fogadalmi templom), MAK – Iparművészeti Múzeum, Wertheim-palota, Ludwig Viktor-palota), August Sicard von Sicardsburg és Eduard van der Nüll (Állami Operaház), valamint Friedrich Schmidt (Városháza). A Ringstraße későbbi évtizedekből származó épületeit többek között Otto Wagner (Osztrák Postatakarékpénztár, 1904–12) és Max Fabiani (Urania, 1909–10) tervezte. Erich Boltenstern tornyát (Ringturm) 1955-ben nyitották meg, a Ringstraße kevés modern épületének egyikeként.

A bécsi Ringstraße valóságos építészeti remekekkel teli bőségszaru, a paloták homlokzatdíszeitől kezdve a bejárati kapuk és lépcsőházak kialakításán át egészen az épületeket díszítő szobrokig. A várostervezési koncepció reprezentatív egységet irányzott elő, amely tudatosan állított egymás mellé magán- és középületeket. A Ring monumentális kormányzati, közigazgatási, kulturális és gazdasági épületei közé tartoznak többek között az Állami Operaház, a Várszínház, a Városháza, az Egyetem és a Parlament. A Szépművészeti és a Természettörténeti Múzeum, valamint a Neue Burg, azaz a Hofburg kibővítése a Habsburgok uralmát hangsúlyozni kívánó építészeti projektekhez tartoztak. A Kaiserforum a Hofburgot kötötte volna össze a császári gyűjteményeknek otthont adó ikermúzeumokkal és egészen a császári lóistállókig (amely napjainkban a Múzeumi Negyed területe) kellett volna elérnie. A második szárny az új Hofburggal (mai Heldenplatz) sosem készült el, a Kaiserforum befejezetlen maradt.

     Vienna State Opera

A Bécsi Állami Operaház
A képet nyomdai minőségben is letöltheti. Letöltés itt.

 

© WienTourismus / Christian Stemper

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links