By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Informaţii de presă Viena 10/2014 150 de ani de Ring: nașterea unui bulevard somptuos


Pe parcursul anului aniversar 2015 sunt planificate mai multe expoziții având ca subiect Ringul vienez. Încă din 2014, subiectul a fost abordat de expoziția desfășurată în perioada  15.5. în 28.9.2014 la Wien Museum Karlsplatz, Experiment Metropole - 1873: Viena și Expoziția Mondială. (www.wienmuseum.at).

Istoria Ringului vienez începe pe 20.12.1857, când Împăratul Franz Iosif ordonă dărâmarea tuturor zidurilor de apărare din jurul centrului orașului și a terenului folosit până atunci de armată, din fața bastioanelor și a zidului cetății, așa numitul Glacis, și construirea în loc a unei străzi somptuoase, cu clădiri reprezentative. Cel mai mare proiect de urbanizare din istoria Vienei a însemnat legătura între centrul orașului, dominat de reședința imperială și de palatele nobililor, cu localitățile micii burghezii. În același timp, acest proiect mamut de construcție a contribuit la creșterea foarte rapidă a populației orașului. Din 1857 până în 1868 populația orașului a crescut cu 30%, depășind încă din 1890 un milion de locuitori. La final, construcția Ringului a însemnat și transformarea orașului reședință al Monarhiei Dunării, într-un mare oraș european.

În cadrul unui concurs internațional 85 de birouri de arhitectură s-au înscris și au înaintat propuneri, însă niciunul din aceste proiecte nu a fost transpus în forma propusă. În schimb, o comisie a elaborat din cele mai bune concepte un „plan de bază“, care prevedea construcția unei străzi cu două benzi în formă circulară, lată de 57 metri și lungă de cinci kilometri, încadrată de clădiri publice monumentale, palate, case private, parcuri și piețe. Odată cu eliberarea terenului ocupat de unitățile de apărare (în total 2,4 milioane m², echivalentul a 300 de terenuri de fotbal), acesta nu s-a prevăzut numai pentru clădiri publice, străzi sau parcuri, ci s-a vândut teren și către persoane private la prețuri foarte mari, pentru a putea finanța astfel construcția clădirilor publice. Cei care cumpărau, profitau la rândul lor de 30 de ani de scutiri de impozite, dacă reușeau să finalizeze construcția în timp de 5 ani.

Orașul imperial a devenit un șantier enorm, la care s-a lucrat încă din 1858 sub mare presiune. De la începutul construcției până la deschiderea oficială a Ringului pe 1.5.1865, în prezența Împăratului și a Împărătesei au trecut șapte ani. La acel moment însă, numai o parte a proiectului era gata. Finalizarea rapidă a construcțiilor de pe Ring a fost în detrimentul celor care lucrau acolo. Muncitorii de pe șantier munceau pe bani puțini, în condiții grele de lucru. În acea perioadă a luat naștere expresia „Ziegelböhm“ pentru lucrătorii proveniți mai ales din Boemia.

Fiind un proiect de dimensiuni impresionante, Ringul a atras rapid finanțatori, constructori și arhitecți din întreaga Europă. Gottfried Semper, arhitectul care a conceput Burgtheater și muzeele de la Reședința Imperială era originar din Hamburg, arhitectul care a făcut planificarea Ringului, Ludwig von Förster era din Franken iar Theophil Hansen din Danemarca. Palatele aflate de-a lungul Ringului au fost înălțate de diverse familii înstărite, precum Ephrussi, familia de bancheri din Ucraina, familia Epstein din Praga sau de familia Todesco, mari comercianți din România.

Contact:

Biroul de Turism al Vienei
Nikolaus Gräser
Presă internațională România
Tel. (+ 43 1) 211 14-365

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links