By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 10/2014 Velázquez a Bécsi Szépművészeti Múzeumban


A Bécsi Szépművészeti Múzeum 2014-ben német nyelvterületen elsőként mutatja be a „Casa de Austria” – vagyis a spanyolországi Habsburg dinasztia – szolgálatában is álló híres művész munkásságát. A tárlat Velázquez sokszínű és művészi szempontból rendkívüli kifejezőerejét állítja a középpontba, az ismert portrék mellett mitológiai és vallási műveiből, valamint csendéleteiből, tájképeiből és állatokról készített tanulmánymunkáiból is ízelítőt ad.

A bécsi és madridi uralkodóházakat a XVII. században szoros családi és politikai kapcsolat kötötte egymáshoz. Ennek a köteléknek köszönhető, hogy IV. Fülöp spanyol király udvari festőjének különleges portréi a Bécsi Szépművészeti Múzeum képtárának tulajdonába kerültek. A Mária Teréziát, valamint IV. Fülöp spanyol királyt gyermekként ábrázoló festmények mellett a Margit Teréziáról készített festménysorozat is világhírű lett. Ezeket a portrékat, amelyek az infánsnő három-, öt- és nyolcéves korában készültek, a Habsburg-házból származó, jövendőbeli hitvesének szánták.

A Londoni Nemzeti Galéria és a Madridi Prado Múzeum által kölcsönadott műalkotásoknak köszönhetően igazán differenciált képet alkothatunk Diego Velázquez egyedülálló munkásságáról. Elsősorban a Madridi Királyi Képtárban található festmények voltak nagy hatással a munkásságára, de olaszországi utazásai során más művészek munkáit is tanulmányozta.

Velázquez

2014.10.28.–2015.02.15.

Bécsi Szépművészeti Múzeum, Maria-Theresien-Platz, 1010 Bécs
www.khm.at

Velázquez, Infant Philipp Prosper (1657-1661), 1659

Velázquez, Infant Philipp Prosper (1657-1661), 1659
A képet nyomdai minőségben is letöltheti. Letöltés itt.

© Kunsthistorisches Museum Wien

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links