By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 09 / 2014 Vier de jaarwisseling in Wenen


De voorpret voor het nieuwe jaar begint met een bezoek aan de Nieuwjaarsmarkten. De markt bij het Slot Schönbrunn biedt Oostenrijks handwerk, geluksbrengers voor het nieuwe jaar, culinaire traktaties, punch en glühwein. Ook het Nieuwjaarsdorp op het Maria-Theresien-Platz (tussen het Kunsthistorisch en Natuurhistorisch museum), maakt deel uit van de Nieuwjaarsroute die op 31 december 2014 om 15:00 uur van start gaat. Een optocht slingert zich langs podia, horeca en kraampjes door de straten en steegjes van de stad. De muziek van traditionele walsen tot moderne pop zorgt voor een gezellig sfeertje onder de bezoekers. Om middernacht kan iedereen op het Stephansplatz onder de grote klok van de Stephansdom dansen op de geluiden van de Donauwalzers en de Pummerin – het luiden van de grote klok van de St. Stephansdom.

Wie voor de speciale avond nog zijn of haar danspasjes wil oefenen, kan dit doen bij één van de vele Weense wals dansscholen. De basis van de Weense wals zal worden geoefend op de laatste dag van het jaar in de Wiener Hofburg. Op 31 december is er om 14:00 uur een wals dansles met docenten van de prestigieuze dansschool Elmayer in de Kleinen Redoutensaal. De voormalige Habsburgse residentie is op de avond van 31 december het toneel van de Hofburg Oudejaarsavond bal. Dit sprankelende bal wordt opgeluisterd door dansmuziek, variërend van walsen tot jazz en wordt begeleid door de Weense Staatsopera en Volksopera en hun gerenommeerde orkesten.

Het programma gaat traditioneel van start met ‘debutantes’: jonge vrouwen in prachtige witte gewaden en witte handschoenen die vergezeld van jongemannen in rokkostuums de dansvloer betreden en zo de bal officieel openen. Traditioneel is er dan om 03.00 uur de ‘Publikumsquadrille’ – een populaire dans vaak onder muzikale begeleiding van de ‘Vleermuis’ van Johan Strauss. In veel poppodia en clubs in de stad wordt gedanst en feestend het nieuwe jaar ingeluid, net als bij vele hotels, restaurants en het stadhuis waar veelal elegante Nieuwjaarsgala’s plaats zullen vinden.

Muzikaal vertier is er elk jaar weer in de vorm van het Wiener Philharmoniker Orkest dat ook komend jaar weer tijdens het veelgeprezen Nieuwjaarsconcert zal optreden. Het concert vindt plaats in de Gouden Zaal van het Concertgebouw van Wenen en wordt wereldwijd uitgezonden op televisie. Kaarten voor het Nieuwjaarsconcert op 1 januari en de generale repetitie op oudejaarsdag zijn zeer gewild, maar alleen te krijgen door mee te dingen in de loterij op de website van het Wiener Philharmoniker Orkest. De inschrijving voor de loting van het Nieuwjaarsconcert in 2016 is vanaf januari 2015 mogelijk.

In de Weense Staatsopera en de Volksopera staat op Oudejaarsavond traditioneel de Vleermuis van Johann Strauss op het programma. Het Wiener Konzerthaus biedt de 9e Symfonie van Ludwig van Beethoven aan, welke uitgevoerd wordt door het Wiener Symphoniker Orkest. Het Haus der Musik is op Oudejaarsavond gratis toegankelijk.

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links