By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 09 / 2014 In Wenen is kunst ook thuis in de hotelkamers


Ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel is het Sofitel Stephansdom met zijn minimalistische interieur in wit, zwart en grijs een monochrome verschijning. Voor het aanbrengen van kleurrijke aspecten werd de kunstenaar Pipilotti Rist ingeschakeld. De Zwitserse video-artiest voorzag het vijf-sterren superieur hotel van fascinerende, kleurrijke plafonds. Vanuit de foyer is een installatie met motieven van flora en fauna te zien, met uitblinkers in blauw, oranje en groen. Nog spectaculairder is het kleurrijke glas-in-lood plafond van restaurant ‘Le Loft’ op de 18e verdieping van het hotel, die vanuit de verte zichtbaar is dankzij geïntegreerde LED-spots.

Het Sofitel Stephansdom fungeert ook als partner van een ander kunstproject, waarin een bijzonder verblijf kan worden geboekt. Als onderdeel van de tentoonstelling ‘Leven’ van kunstenaar Carsten Höller kunnen gasten genieten van een nacht in zijn bed – De Lift Bed – in de ruimten van het Thyssen-Bornemisza Art Contemporatry (TBA21) museum in Wenen. U ontvangt maximaal 3,5 meter slaapruimte en een droom verminderende tandpasta, drijven in een float tank en een champagne ontbijt in het aangrenzende restaurant van TBA21.

Het design Hotel Daniel werd in mei 2012 geopend met een ongewoon kunstobject. De gerenommeerde hedendaagse kunstenaar Erwim Wurm ontwierp voor het hotel een krom  zeilschip dat op het platte dak van het hotel werd geïnstalleerd en over de rand hangt. Worm gebruikte hierbij sculpturen, video’s, foto’s en tekeningen. De boot, genaamd ‘Misconceivable’ of ‘Miss Naturally’, is de tweede versie van een werk dat eerder werd gerealiseerd voor het Middelheimmuseum in Antwerpen.

De voorliefde voor kunst van de eigenaren van Hotel Altstadt in het 7e district manifesteert zich duidelijk in het hotel. Gastheer Otto E. Wiesenthal heeft zijn hotel, dat gevestigd is in een prachtig Weens pand, is ingericht met werken van Niki de Saint Phalle, Annie Leibovitz, Andy Warhol, Franz Ringel en Gottfried Helnwein. Zelfs het luxe hotel Sans Souci in het Weense Museumkwartier is bijna een kunstgalerie. In de openbare ruimten en de kamers worden originele werken van Roy Liechtenstein, Allen Jones en Steve Kaufman tentoongesteld.

Het Levante Parliament Hotel heeft glaskunstenaar Ioan Nemtoi en de fotograaf Curt Thermessl opdracht gegeven het hotel te voorzien van kunstobjecten. Nemtoi benut het hotel als zijn Weense galerie, waar glazen sculpturen en glazen kunnen worden gekocht.  Thermessl heeft voor het hotel een zwart-wit fotoserie van geselecteerde dansers van de Staats- en Volksopera geschoten. De beelden hangen verspreid door de gangen en hotelkamers.

Hotel Le Méridien op de Ringstrasse heeft talrijke kunstenaars uitgenodigd om kunstwerken te ontwerpen speciaal voor het hotel. Zo creëerde Ilse Haider twee portretten van de beroemde actrice Romy Schneider en acteur Oskar Werner, en maakte Gudrun Kampl het woord ‘Schalf’ dat boven de receptie prijkt.

In de videolounge van Le Méridien worden werken van studenten en afgestudeerden van de nabijgelegen Academie voor de Schone Kunsten in de ‘Artist Space’ tentoongesteld. De Harmonie van Wenen geeft het kunstproject ‘Signapura’ een podium. De Peruaanse kunstenaar Luis Casanova Sorolla projecteert dance tracks op vel gekleurd papier, het zijn net schilderijen en ze sieren de ruimten van het hotel.

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links