By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 09 / 2014 Onbekende Wiener delicatessen


In een enorme kas het zuiden van Wenen groeien 200 vijgenbomen. Op de biologische boerderij Feigenhof in het 11e district, is het oogsttijd van de zomer tot aan november. De aromatische vijgen worden met hand geplukt en op zaterdagen vers of verwerkt als bijvoorbeeld vijgenjam of likeur verkocht. Ook groenten, bessen en 200 verschillende kruiden worden er aangeboden.

Ook in het zuiden van Wenen, in het 23e district, worden oude en zeldzame soorten rozen geteeld en verwerkt in geurige lekkernijen en aroma’s. Geleien, siropen, smeersels, likeuren en cosmetica worden verkocht in de Weense Rozenfabriek, een klein bedrijfje in het mooie Schönlaterngasse in het centrum.

De producten van de Weense azijnbrouwerij Gegenbauer worden zeer gewaardeerd door top koks. ‘Azijn paus’ Erwin Gegenbauer is gevestigd in het 10e district en produceert een verscheidenheid aan hoge kwaliteit fruit, wijn, balsamicoazijn, dressings en drankjes. Alle louter gemaakt van puur natuurlijke producten die noch zijn gepasteuriseerd noch gefilterd. Het bedrijf verkoopt haar producten onder andere op de bekende Nachsmarkt – een soort Albert Cuyp markt.

Het 10e district is ook de thuisbasis van de Wiener Schnecke – oftewel de Weense Slak. Andreas Gugumuck is toegewijd aan de herontdekking van deze oude Weense lekkernij en kweekt slakken op een 400 jaar oude boerderij. De diertjes, die leven in de vrije natuur, worden verwerkt in delicatessen als slakkenlever en slakkenkaviaar, die nu terug te vinden zijn op de menukaarten van de beste restaurants in de stad.

De meerderheid van de landbouwbedrijven liggen in de buitenwijken in het zuiden, noorden en oosten van de stad, waar grote en groene lappen grond beschikbaar zijn. Bijen komen echter ook in het centrum voor, onder andere op het dak van het operagebouw en op vele hotels zoals Hotel Daniel. Daar wordt de honing bij het ontbijt geserveerd en verkocht in de hotelwinkel. Bijen voelen zich thuis in Wenen. De talrijke weiden, bloemen, planten en bomen in de parken, tuinen, langs wegen, op balkons en groene daken, bieden de ruim 200 miljoen Weense bijen een stabiele voedselvoorziening. Bovendien is het in de stad langer warm dan in het binnenland en worden er nauwelijks pesticiden gebruikt. Er zijn in Wenen ongeveer 5.000 bijenkolonies die worden beheerd door zo’n 600 imkers.

De Weense landbouwers produceren elk jaar een verbazingwekkende verscheidenheid aan voedsel, dankzij de vele zonnige dagen en het nabijgelegen meer, de Neusiedlersee, in Burgenland. Wenen is de enige hoofdstad ter wereld die een noemenswaardige wijnbouw kent binnen haar stadsgrenzen. 700 hectare aan wijngaarden leveren een gemiddelde oogst van zo’n 2,4 miljoen liter per jaar. Waar de wijnranken groeien is ook het fruit van de hoogste kwaliteit. Ongeveer 900 bedrijven zijn actief in de landbouw en ongeveer 60 procent van alle Oostenrijkse komkommers, aubergines, peterselie, paprika’s en tomaten, groeien binnen de Weense stadsgrenzen.

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links