By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 03/2014 Bécs ötödik alkalommal lett a világ legélhetőbb városa


A Mercer nemzetközi tanácsadó intézet minden évben összesen 223 metropolisban vizsgálja meg az életminőséget. A 2014. február 19-én publikált eredmények szerint Bécs kapta a legjobb értékelést. Az osztrák főváros tehát egymást követően immár az ötödik alkalommal lett a világ legélhetőbb városa. A második helyen Zürich, a harmadikon pedig Auckland található. A Mercer-tanulmány többek között a politikai, szociális és gazdasági helyzetet, az orvosi ellátást, a képzési és tanulási lehetőségeket, az infrastrukturális adottságokat, valamint a tömegközlekedést, áram- és vízellátást értékeli. Emellett összehasonlításra kerülnek a szabadidős programok, például az éttermek, színházak, mozik, sportolási lehetőségek; továbbá a fogyasztási termékek elérhetősége az élelmiszerektől kezdve egészen az autókig, valamint a környezetvédelem, a zöld területek nagysága, a légszennyezettség mértéke is szerepet játszik az értékelésben.

Az európai „okos városok” rangsorában Bécs a harmadik helyet szerezte meg – megelőzve többek között Barcelonát, Párizst és Stockholmot. Az amerikai klímakutató, Boyd Cohen által elvégzett összehasonlítás során a legokosabb városok rangsorában az első és második helyet Koppenhága és Amszterdam szerezte meg. A leginnovatívabb, leginkább környezetbarát és legfenntarthatóbb városok listáját 2014 januárjában publikálta a Co Exist szaklap. Az „okos város” (Smart City) kifejezés azokra a településekre vonatkozik, amelyek intelligens és hatékony módon használják erőforrásaikat, innovatív technológiákat vetnek be, folyamatosan növelik a városlakók életminőségét és környezetbarát módon gazdálkodnak.

A meleg és leszbikus utazók számára Bécs lett az év kulturális fővárosa: a GayCities.com honlap több mint 80 000 felhasználója választotta Bécset egy online szavazás alkalmával a legkedveltebb kulturális metropolisszá. A „Best of GayCities” felmérés 2013-as rangsorát január végén hozták nyilvánosságra: Bécs a szavazatok 34 százalékát szerezte meg, a második helyre Austin (Texas) került 15 százalékkal, majd Seattle, Bangkok és Stockholm. A felhasználók összesen 14 kategóriában választhatták ki kedvenceiket. A felmérés összesített győztese Chicago lett, míg New York az éjszakai életet illetően, Sydney a „Fun in the Sun” kategóriában, Amszterdam pedig a házasságkötés terén végzett az első helyen. A Bécsi Turisztikai Hivatal 2013-ban új marketingstratégiát dolgozott ki a Gay & Lesbian szegmensre, amely Bécset még erőteljesebben a meleg és leszbikus utazók exkluzív úti céljaként pozícionálja.

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links