By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 10/2013 Kiemelkedő bécsi kiállítások 2014 első felében


A Bécs–Berlin kiállítás alapjait – amelyet a Belvedere a Berlini Galériával együttműködve szervezett meg – az 1900-as évek elején kibontakozó szecessziós stílusirányzat, azon belül is a két város közötti kapcsolat, a különbségek és a hasonlóságok képezik. Mialatt a bécsi expresszionistákra a pszichológiai beleérzés volt inkább jellemző, addig Berlinben a fiatal „Vadak” inkább eksztatikus-agresszív gesztusaikkal tűntek ki. Az első világháború idején kezdett egymáshoz közeledni a német és az osztrák nemzet, ennek eredményeként élénk művészeti eszmecsere fejlődött ki a két város között. A kiállításon többek között Otto Dix, George Grosz, Albert Paris Gütersloh, Josef Hoffmann, Friedrich Kiesler, Ernst Ludwig Kirchner, Max Liebermann és Egon Schiele művei is megtekinthetőek.

A Bécsi Művészetek Háza az 1964-ben, Bécsben született osztrák fényképésznek, Andreas H. Bitesnichnek állít emléket egy átfogó visszatekintéssel. Bitesnich munkásságát leginkább az emberi test szoborszerű megörökítése és az aktfényképészetére jellemző tökéletes megvilágítások tették világszerte ismertté. A kiállítás a fényképész különböző aktsorozataiból mutat be műveket és helyezi azokat összefüggésekbe. Emellett utazásokat és portrékat megörökítő fotográfiákat is láthatnak az érdeklődők.

„Az Albertina – egy világgyűjtemény születése” című kiállítás a múzeum gyűjteményében rejlő mesterműveket mutatja be a történelem változó és izgalmas folyamatait ölelve át: a Mária Terézia korabeli udvari barokktól kezdve az amerikai és európai forradalmi éveken keresztül, egészen a Bécsi kongresszus utáni konzervatív monarchia újbóli megerősödéséig. A bécsi Albertina megalapítóinak, Mária Krisztina főhercegnő és Albert Kázmér szász–tescheni herceg életének különböző állomásain keresztül mutatják be Drezda, Róma, Párizs, Brüsszel és Bécs vezető szerepét a művészetek és a politika terén. A látogatók bepillantást nyerhetnek a gyűjtők és műkereskedők sokrétű hálózatrendszerébe, az európai nemesség feudális életébe, valamint a felvilágosodás előzményeinek politikai és szellemi iránykeresésébe is. A gyűjtemény éke Albrecht Dürer híres akvarellje, a Nyúl, amely 1502-ből származik.

A Bécs Múzeum az Experiment Metropole – 1873: Bécs és a világkiállítás című tárlattal emlékeztet arra a radikális átalakulásra, amelyen a város keresztülment, a városfal 1860-as években történő lebontását követően. A gyors ütemben fejlődő város jó úton járt ahhoz, hogy nagyvárossá nője ki magát, az ipari forradalom volt az egyik legdinamikusabb időszak, amelyet Bécs valaha is átélt. A körgyűrű, a Duna-szabályozás vagy a vízvezetékrendszer kiépítése mind óriási beruházások voltak, amelyek a várost és a benne élők életét alapjaiban változtatták meg. Az 1873-as Bécsi Világkiállítás volt az első, amelyet német nyelvterületen rendeztek, és ez volt az addigi legnagyobb is. A Práterben 200 pavilont építettek fel, valamint a Rotundát (a világ akkor legnagyobb kupolájával büszkélkedő körtemplomot), amelynek Bécs egyik ismertetőjegyévé kellett volna válnia. Csaknem 6 millióan látogattak el világkiállításra, nem sokkal a megnyitást követően azonban összeomlott a tőzsde, amelynek következtében korai véget értek az élénk fejlődés és növekedés évei.

  • Bécs–Berlin, 2014. február 14.–június 15., Belvedere, Alsó-Belvedere, Rennweg 6, 1030 Bécs, www.belvedere.at
  • Andreas H. Bitesnich, 2014. február 27.–május 18., Bécsi Művészház, Untere Weißgerberstraße 13, 1030 Bécs, www.kunsthauswien.com
  • Az Albertina – egy világgyűjtemény születése, 2014. március 12.–június 29., Albertina, Albertinaplatz 1, 1010 Bécs, www.albertina.at
  • Experiment Metropole – 1873: Bécs és a világkiállítás, 2014. május 15.–szeptember 28., Bécs Múzeum, Karlsplatz, 1040 Bécs, www.wienmuseum.at

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links