By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 09/2013 Szenzációs lelet a bécsi zsidó temetőben


Bécs 9. kerületében, a Seegasséban található zsidó temetőben 500 éves sírköveket találtak a felújítási munkálatok közben. A sírkövek eredeti helyét egy 1917-ből származó tervrajz alapján tudták meghatározni. A történelmi nyughely ennek köszönhetően a világ egyetlen olyan zsidó temetője, amely a második világháború előtti eredeti állapotában tekinthető meg.

A nemzeti szocialisták számos zsidó temetőt romboltak le, valamint használták fel a sírköveket háborús célokra és építkezésekhez. A zsidó közösség tagjai 1943-ban a Seegasse-i temető egyes sírköveit átvitték a Bécsi Központi Temetőbe és elrejtették azokat a földbe. Csak most vált ismertté, hogy a Seegasse-i temetőben egy méterrel a föld alatt szintén találhatóak elásott sírkövek. A Rossaui nyugdíjas otthon belső udvarán található 2000 négyzetméteres temetőt kilenc éve renoválják. A felújítási munkálatokat, amelyeket zsidó elvek alapján kell elvégezni, legkorábban 2018-ban lehet lezárni.

A 9. kerületben található temető Bécs legrégebbi fennmaradt zsidó temetője, amelynek történelme egészen a 16. századig nyúlik vissza. A temetkezési hely 1783-ig maradt használatban és 1943-ig változatlanul megőrizték. A II. világháborút követően az eredeti 931 sírkőből 280-at újra felállítottak. Az izraelita közösség által üzemeltett temetőben napjainkban 350 megőrzött síremléket lehet megtekinteni.

Zsidó temető

Seegasse 9, 1090 Bécs
bejárat a „Haus Rossau” nyugdíjas otthonon keresztül, megtekinthető hétfőtől péntekig 8–15 óráig.

Der jüdische Friedhof in der Seegasse

Zsidó temető, Seegasse
A képet nyomdai minőségben is letöltheti. Letöltés itt.

© pid / kromus

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links