By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 05/2013 VIDEÓ: Liechtenstein városi palota


Download Video (MP4, 89 MB)

Dísztermek barokk stukkómennyezettel, díszes neorokokó enteriőr, drága selyemtapéta a falakon, gondosan restaurált eredeti bútorok és Michael Thonet rafinált parkettája egyedülálló hangulatot varázsol a Liechtenstein palotába. A látogatók igazán különleges bepillantást nyerhetnek a letűnt korok világába: Az elmúlt négy évben gondos munkával felújított városi palota Bécs egyik legszebb barokk díszlépcsőjével büszkélkedhet. Az udvarban egy három emelet mély tárolót hoztak létre, amelyben a hercegi gyűjtemény Bécsben található kincseit őrzik.

2013. májustól a városi palotában a Liechtenstein hercegi család magángyűjteményének válogatott darabjai tekinthetőek meg. Az érdeklődők különböző rendezvények és nyilvános idegenvezetések keretén belül tekinthetik meg a biedermeier és klasszicista műalkotásokat. Emellett a dísztermek rendkívül exkluzív kiállító teremként is szolgálnak. A meghatározott időpontokban tartott nyilvános idegenvezetésekre péntekente kerül sor 17.00-től 18.30-ig. Az idegenvezetés német nyelven történik, míg angolul több információs anyag is rendelkezésre áll. A Liechtenstein városi palota a 9. kerületben található, a kertvárosi palotával együtt a Liechtenstein hercegi család tulajdonában van. A Bankgasséban található városi palota nagyszerű belvárosi fekvéssel büszkélkedhet, közvetlenül a Ringstrasse közelében található, a Várszínház és a Népliget mellett. 

A Liechtenstein városi palota építése Dominik Andreas von Kaunitz gróf megbízásából és Enrico Zuccali tervei alapján1691-ben kezdődött. A munkálatokat I. János Ádám András liechtensteini herceg fejezte be 1694-ben, Domenico Martinelli építészmester segítségével, aki a Bankgasse felőli homlokzat monumentális barokk portálját is tervezte. II. Lajos liechtensteini herceg 1836 és 1847 között a „második rokokó" stílusában építtette át a palotát, amellyel a stílusirányzat legkorábbi és legjelentősebb enteriőrjét teremtette meg Bécsben. Az épület a XIX. században rafinált technikai megoldásainak is köszönhette hírnevét. A négy emelet magas épületben működött egy felvonó, a lakók házi telefonon érintkezhettek egymással a kaucsukból és selyemből készült társalgócsöveknek köszönhetően, továbbá forró levegős fűtési rendszer gondoskodott a kellemes melegről. A második világháborúban a bombatalálatok és a tetőre zuhanó repülő komoly károkat okozott az épületben. A felújítási munkálatokra a világháború alatt és után elszenvedett hatalmas vagyoni veszteségeknek köszönhetően csak 1974-1976-ban kerülhetett sor.

  • Liechtenstein városi palota, Bankgasse 9, 1010 Bécs, www.palaisliechtenstein.com
  • nyilvános vezetések, előzetes bejelentkezés szükséges: 2013. május 3.+ 17., június 7. + 21., július 5. + 19., augusztus 2. + 23., szeptember 6. + 20., október 4. + 18., november 8. + 22., december 6. + 20., 17-18.30-ig.

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links