By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 03/2013 Bécsi Ünnepi Hetek 2013


Az Bécsi Ünnepi Hetek 2013. május 10-én tartott ingyenes megnyitójának mottója: „Bécs, Bécs, csak te egyedül?" A Városháza előtti téren fellépők között találhatjuk Angelika Kirchschlagert, Ernst Moldent, a Bécsi Népzenei Filharmonikusokat és Michael Schadét. A Bécsi Ünnepi Hetek keretén belül rendezett Nemzetközi Zenei Fesztivál az első osztályú nemzetközi zenekarok és karmesterek, valamint a világhírű zeneszerzők és szólisták fellépésének köszönhetően a bécsi koncertév egyik legkiemelkedőbb fénypontját jelenti.

Guiseppe Verdi születésének 200. évfordulóján a Bécsi Ünnepi Hetek 2013-ban a művészet és a hatalom különleges kapcsolatát állítja a zenei program középpontjába. A Bécsi Ünnepi Hetek Verdi-trilógiájának zárásaként a „A trubadúr" című operát tekinthetik meg az érdeklődők. A film- és operarendező, Philipp Stölzl által újraértelmezett előadás zenei vezetője a fiatal izraeli karmester, Omer Meir Wellber lesz. George Benjamin „Written on Skin" című operájának köszönhetően olyan alkotás érkezik Bécsbe, amely a 2012-es Aix-en-Provence-i Fesztivál alkalmával szenzációs sikert ünnepelhetett. Az opera szövegét Martin Crimp írta. A JOIN! zenés színházi projektnek és a „Ballade von El Muerto" előadásnak köszönhetően a kortárs bécsi színházművészet is nagyszerű megjelenési lehetőséget kap a Bécsi Ünnepi Hetek alkalmával. Az „Into the City" sorozat ezúttal a „zene és a politika" témakörének szentel kiemelt figyelmet, és a zene kiemelkedő társadalmi jelentőségét állítja a középpontba.

A színházi előadások terén többek között Miroslav Krležas Agónia című művének Martin Kušejs által történő újraértelmezését tekinthetik meg a nézők. Krleža, a jugoszláv irodalom egyik legfontosabb szerzője, trilógiájában a régi Európa bukását jeleníti meg az első világháború időszakában. Christoph Marthaler „Utolsó napok. Egy előest" című sajátos zenés színházi projektjét a Parlament történelmi üléstermében nézhetik meg az érdeklődők. Az előadás keretén belül a zenészek, énekesek és színészek az 1914 utáni európai politikával foglalkoznak. A „Bécs gyermekei avagy Howeverstillalive" a zsidó regényíró, Robert Neumann szatirikus regényéből készült vadonatúj darab és egy bécsi pince életét mutatja be 1946-ban, a háború utáni évben. Öt gyermek él itt együtt a félelmeikkel, de ugyanakkor anarchisztikus szabadságban.

  • Bécsi Ünnepi Hetek, 2013.05.10.-06.16., www.festwochen.at
  • Nemzetközi Zenei Fesztivál a Bécsi Ünnepi Hetek keretén belül, 2013.05.11.-06.29., Bécsi Koncertház, Lothringerstraße, 1030 Bécs, www.konzerthaus.at

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links