By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 11/2012 Videó: Bécs felfedezése tömegközlekedéssel


Download Video (mp4, 94MB)

Bécsben a megtett útvonalak 37 százalékát tömegközlekedéssel teszik meg (29 százalékát személyautóval, 28 százalékát gyalog és 6 százalékát kerékpárral). Ez a nagyvárosok számára igazán hízelgő eredmény nagymértékben köszönhető a tökéletesen kiépített és magas színvonalú tömegközlekedési hálózatnak. Egy bécsi közlekedési tanulmány szerint a bécsi háztartások csaknem kétharmadában legalább egy személy rendszeresen használja a tömegközlekedési eszközöket. A bécsiek különösen kedvelik a metrót, amely a legfrekventáltabb időszakokban nagyszerű alternatíva az autóval szemben.

A Wiener Linien (Bécsi Közlekedési Vállalat) üzemeltetésében 5 metróvonal, 28 villamos- és 90 autóbuszjárat szállítja a napi csaknem 2,4 millió utast. A komplett közlekedési hálózat 937 kilométer hosszú. 2020-ig évente egy milliárd utasnak kellene a tömegközlekedési eszközökkel utaznia a városban. A hálózat és a különböző ajánlatok folyamatos bővítése, valamint a környezetvédelem jegyében történő befektetések jelentik a legfontosabb stratégiai területeket. 2013 végéig 4 állomással meghosszabbítják az U2-es metróvonalat, amely ezután egészen a Seestadt-Aspern külvárosi kerületig közlekedik majd. Már 2010 szeptembere óta a bécsi metrók hétvégéken, vagyis péntek és szombat éjszaka, valamint ünnepnapokon 24 órán át közlekednek. Az éjszakai metró 15 percenként közlekedik és felár nélkül, normál jeggyel használható. Az 1995 óta mindennap közlekedő bécsi éjszakai buszok járatait összehangolták az éjszakai metrójáratokkal.

A belváros buszjáratai 2013 nyarától teljes mértékben elektromos meghajtásúak lesznek. Az „elektromos városi buszok" a tetőn elhelyezett áramszedők segítségével tölthetőek majd fel: a végállomáson található töltőpontoknál gombnyomásra működik majd az áramfelvétel. A környezetkímélő buszok emellett a fékezés közben nyert energiát visszaforgatják az akkumulátorokba. A metró- és villamoshálózat új típusú szerelvényei is visszanyerik a fékezéskor keletkezett energiát, így különösen energiatakarékos módon közlekednek.

A Bécsbe látogatóknak a Bécs-kártya igazán kedvező lehetőség kínál a tömegközlekedési eszközök használatához. A különleges városi kártya 2012 októberében az ÖAMTC és 17 partnercégének közös felmérésén 16 európai városi kártya közül a legjobb ajánlatnak minősült. A Bécs-kártya 19,90 euróba kerül és 72 órán át ingyenes utazási lehetőséget biztosít Bécs valamennyi tömegközlekedési eszközén, emellett több mint 210 további kedvezmény is igénybe vehető a kártyával bécsi múzeumokban, borozókban, kávéházakban stb. Aki csak vonaljegyet szeretne váltani, az a metróállomásokon elhelyezett automatáknál összesen 11 nyelven teheti ezt meg.

www.wienerlinien.at

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links