By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 11/2012 A Bécsi Műkincstár újra megnyitja kapuit


2002-ben az épület romló állagából kifolyólag be kellett zárni a bécsi Szépművészeti Múzeum műkincstárát. Az alapos felújításnak, valamint a helyiségek kibővítésének köszönhetően a gyűjtemény 2013. március 1-től megújult formában várja majd az érdeklődőket. Az új tárlat több mint 2200 kiállítási tárgynak ad otthont, amelyek 2700 négyzetméteren, összesen 20 tematikus teremben kerülnek bemutatásra. A különleges fénypontok közé tartoznak többek között az egyedi ötvösmunkák, mint például Benvenuto Cellini híres Salierája (sótartója), az olyan kiemelkedő szobrászati alkotások, mint a krumlovi Madonna, a mesteri bronzszobrok, a filigrán és bizarr elefántcsontmunkák, a virtuóz kővázák vagy az értékes órák, a komplikált automaták, a sajátos tudományos eszközök, a drága játékok és még sok minden más is.

A Bécsi Műkincstár eredete a Habsburgok egyedülálló Kincs- és Csodakamrájára vezethető vissza, amelyben a késő középkor, a reneszánsz és a barokk egyedülálló műkincseit gyűjtötték össze. A különleges értéket képviselő tárgyakat a császár és a császári ház egyes tagjainak megbízásából szerezték meg. A reneszánsz és barokk korban egyetemes gyűjteményként hozták létre a különböző kincs- és csodakamrákat, amelyekben igyekeztek a kor minden tudását összegyűjteni. Elsősorban a ritka, különleges és rendkívüli tárgyak iránt volt a legnagyobb kereslet. A hercegek ennek megfelelően egzotikus és ritka anyagokat gyűjtöttek - amelyeknek gyakran mágikus erőt is tulajdonítottak -, például drágaköveket, strucctojást, korallokat vagy cápafogakat, amelyeket sárkánykarmoknak véltek. A művészek ezekből a természetes anyagokból virtuóz műtárgyakat készítettek a kincstárak számára.

Bécsi Műkincstár

Kunsthistorisches Museum (Szépművészeti Múzeum)
2013. március 1-től, nyitás 2013. február 28-án
Maria-Theresien-Platz, 1010 Bécs
www.khm.at

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links