By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 11/2012 A Liechtenstein városi palota új fényben ragyog


Az 1. kerületben található városi palota, a 9. kerületben fekvő kertvárosi palotával együtt a Liechtenstein hercegi család tulajdonában van. A városi palota a Bankgasséban, Bécs egyik legjobb részén fekszik, a Ringstraße közelében, közvetlenül a Várszínház és a Népkert mellett. Az időigényes és aprólékos renoválási munkák befejezését 2013 tavaszára tervezik.

A városi palota két felső szintjén találhatóak egész Bécs talán legszebb barokk díszlépcsői. A dísztermekben pedig barokk stukkómennyezet, neorokokó enteriőr, eredeti bútorok, értékes selyemtapéták, valamint Michael Thonet rafinált parkettapadlója várja a látogatókat és kínál egyedülálló bepillantást egy letűnt korszak különleges világába. Az udvar alatt egy háromszintes mélytárolót hoztak létre, amelyben a hercegi gyűjtemény Bécsben található műkincseit tartják majd. A Liechtenstein hercegi család magángyűjteményében található válogatott biedermeier és klasszicista műtárgyak rendezvények vagy előre lefoglalt vezetések keretén belül tekinthetőek majd meg. Emellett a városi palota dísztermei exkluzív rendezvényhelyszínként is működnek majd.

A Liechtenstein városi palota építése Dominik Andreas von Kaunitz gróf megbízásából és Enrico Zuccali tervei alapján1691-ben kezdődött. A munkálatokat I. János Ádám András liechtensteini herceg fejezte be 1694-ben, Domenico Martinelli építészmester segítségével, aki a Bankgasse felöli homlokzat monumentális barokk portálját is tervezte. II. Lajos liechtensteini herceg 1836 és 1847 között a „második rokokó" stílusában építtette át a palotát, amellyel a stílusirányzat legkorábbi és legjelentősebb enteriőrjét teremtette meg Bécsben. Az épület a XIX. században rafinált technikai megoldásainak is köszönhette hírnevét. A négy emelet magas épületben működött egy felvonó, a lakók házi telefonon érintkezhettek egymással a kaucsukból és selyemből készült társalgócsöveknek köszönhetően, valamint forró levegővel történő fűtési rendszer gondoskodott a kellemes melegről. A második világháborúban a bombatalálatok és a tetőre zuhanó repülő komoly károkat okozott az épületben. A felújítási munkálatokra a világháború alatt és után elszenvedett hatalmas vagyoni veszteségeknek köszönhetően csak 1974/76-ban kerülhetett sor.

Liechtenstein városi palota

Bankgasse 9, 1010 Bécs
www.palaisliechtenstein.com

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links