By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 05/2012 VIDEO – bécsi dal


Download Video (mp4, 135MB)

Download Video transcript

A bécsi dal nemcsak egy zenei különlegesség, hanem ezzel egyidejűleg egy szociokulturális fenomén, meséli Susanne Schedtler, a bécsi népdal tudományos kutatásával foglalkozó Bécsi Népdalközpont igazgatója. Harry Zohn irodalmár szerint a bécsi dal, amely immár 150 éve külön zenei irányzatnak tekinthető, a bécsiek „zenei és irodalmi öndicsőítésének" számít. A bécsi dal kromatikus és harmonikus váltások egyedülálló sokszínűségét vonultatja fel, valamint számtalan tempóváltást is magában rejt. Számos darab esetében fedezhető fel hasonlóság a XIX. századi alpesi dalokkal. Örök témái a szerelem, a bor, a halál és természetesen az összehasonlíthatatlan Bécs.

A népdalközpont becslése szerint összesen mintegy 70.000 bécsi dal létezik. A ma tevékeny bécsi zenészek repertoárjában is egészen biztosan szerepel néhány száz. Az intézmény archívumában több ezer szórólap található bécsi dalokkal, dalos könyvek és zenekari darabok, valamint hang és videofelvételek egész sora. A bécsi, osztrák és nemzetközi népzenei koncertek mellett a népdalközpont 2000 óta szervezi a wean hean (= „Bécset hallani") elnevezésű fesztivált, amelynek középpontjában a régi és új bécsi dal áll. A bécsi dal az 1970-es évektől újra reneszánszát éli. Aktív fiatal zenészekből jelenleg nincs hiány: az elmúlt években számtalan formáció jött létre, amelyek egyrészt szorosan kötődnek a hagyományokhoz, másrészt pedig a bécsi dalt használják fel, hogy saját zenei kifejezésformát fejlesszenek ki.

  • Bécsi Népdalközpont, Gallitzinstraße 1, 1160 Bécs, www.wvlw.at
  • wean hean, Bécsi Dal Fesztivál, 2012. április 19.-május 23., www.weanhean.at

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links