By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 05/2012 Művészet a metróban


Az osztrák multimédiaművész Peter Kogler közreműködésével készül a bécsi metróban megvalósuló művészeti projekt legújabb darabja. A szitanyomással készülő üvegpaneljei 2012. február végétől tekinthetőek meg a Karlsplatz metróállomás egy köztes emeletén. A falakon elhelyezett installációk computer által generált csőformák tapétaszerű hálózatát ábrázolják és a közlekedési csomópont transzfer-funkciójára utal. Kogler alkotása a naponta több mint 200.000 utazó által érintett Karlsplatz, mint közlekedési csomópont komplett felújításának a része. A föld alatti úthálózat nemcsak az U1-es, U2-es és U4-es metró állomásait köti össze egymással, hanem gyalogos összeköttetést is teremt a körút és a Karsplatz között. A 2010-ben kezdett átépítési és felújítási munkálatok befejezését 2013-ra tervezik, addigra az új Karlsplatz kultúrpasszázs is világosabb és barátságosabb lesz. A passzázs a közelben található kulturális intézményeknek, többek között a Bécs Múzeumnak, a Művészek Házának, a Szecesszió Házának és a Műcsarnoknak is megjelenési lehetőséget kínál majd.

A bécsi metró nyilvános terein 1990 óta helyeznek egyre nagyobb hangsúlyt a különböző műalkotások elhelyezésére. Az úgynevezett „kultúrmetró", vagyis az U3-as metró tervezésénél a kezdetektől fogva nagy figyelmet szenteltek a művészetnek és az összesen 21 állomás közül, 11-en teret is biztosítottak különböző műalkotásoknak. Anton Lehmden, a Fantasztikus Realizmus Bécsi Iskolájának képviselője például egy 360 négyzetméteres mozaikkal díszítette a Volkstheater megállót. Az alkotás a „Természet keletkezését" ábrázolja. Az osztrák művész Adolf Frohner az U3-as metró naponta 100 000 utas által érintett Westbahnhof megállójában helyezte el „kb. 55 lépés Európán át" című munkáját. A 40 méter hosszú műalkotás az emberiség történelmét meséli el az evolúció kezdetétől az újkorig. A Landstraße megállóban Oswald Oberhuber színes falfestményei díszítik a metró átjárót, míg a Schweglerstraße állomáson Nam June Paik videoinstallációját csodálhatják meg az arra járók.

A tömegközlekedési eszközök megállóinak és nyilvános tereinek színvonalas kialakítása Bécsben hosszú hagyományokra tekint vissza. A mai metró elődjének, a Bécsi Városi Vasútnak a tervezésével XIX. század végén a századforduló legjelentősebb osztrák építészét bízták meg. Otto Wagner tervezte a nagyobb építményeket, mint a hidakat és az állomásépületeket, de az ő munkáját dicsérik az apró részletek, a feliratok és a lámpák is. Az egységes és magas színvonalú kialakításnak köszönhetően a Bécsi Városi Vasút egy igazán különleges műalkotásnak számít.

A Wiener Linien (Bécsi Közlekedési Vállalat) által kiadott „Bécsi metróművészet" című szalag a bécsi metrókban található modern műalkotásokról, régészeti leletekről és kortalan építészeti megoldásairól számol be. Beszerezhető német nyelven a Wiener Linien információs pontjain. (www.wiener-linien.at).

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links