By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 04 / 2012 VIDEO Wiener muziek


Download Video (mp4, 135MB)

Download Video transcript

Het Weense lied is niet alleen een muzikaal maar bovenal een sociaal-cultureel fenomeen, zegt Susanne Schedtler, directrice van een organisatie dat wetenschappelijk onderzoek verricht naar het Weense volkslied. De literatuurwetenschapper Harry Zohn bestempelt het Weense lied - dat al reeds zo'n 150 jaar bestaat - als „een muzikaal-literair zelfverklaring" van de inwoners van Wenen. Het Weense lied beschikt over een veelvoud aan tempowisselingen. Terugkerende thema's zijn de liefde, wijn, de dood en natuurlijk het onovertroffen Wenen zelf.

Er zijn naar schatting zo'n 70.000 Weense volksliedjes. Het volksliedinstituut heeft duizenden vellen met bladmuziek. Behalve het organiseren van concerten met volksmuziek is het volksliedinstituut sinds 2000 ook verantwoordelijk voor het wean hean festival (is Weens voor 'Wenen horen'), waar het volkslied centraal staat, want sinds de jaren 70 herleeft het Weense volkslied als nooit tevoren.

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links