By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 04 / 2012 Typisch Weens: Café Hawelka


Er zullen niet veel Wenen reisgidsen zijn waar Café Hawelka niet als tip genoemd wordt. Zijn succes is niet alleen te danken aan de goede locatie in het centrum of de lunchkaart, maar ook aan de mensen achter de zaak - en de stamgasten. De geschiedenis van het koffiehuis begint in 1939, als Leopold Hawelka en zijn vrouw Josefine  Café Ludwig in de Dorotheergasse overnemen. Tijdens e Tweede Wereldoorlog moesten zij de tent sluiten en het ging pas inde herfst van 1945 weer open. Langzaam maar zeker werd het etablissement een ontmoetingspunt voor  schrijvers en kunstenaars, voor velen zlefs een soort tweede woonhuis. Bekende stamgasten waar onder meer  Friedrich Torberg, Heimito von Doderer, Friedensreich Hundertwasser, Ernst Fuchs, H.C. Artmann, Helmut Qualtinger, Oskar Werner, Nikolaus Harnoncourt en André Heller.

Het interieur weerspiegelt nog de tijden van weleer, de enige concessie aan de moderne tijd is het espresso apparaat.  Leopold staat nog steeds in de zaak en runt het met zijn zoon  Günter en zijn neven Amir en Michael. En zoals al meer dan 50 jaar gebeurt - om 22.00 uur gaan ovenverse 'Buchteln' rond - een soort gebak.

Café Hawelka

Dorotheergasse 6, 1010 Wenen
www.hawelka.com

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links