By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Informaţii de presă Viena 03/2012 VIDEO: Klimt 2012


Download Video (mp4, 140MB)

Download Video transcript

Gustav Klimt a revoluţionat pictura. Tablourile sale cu ornamente aurii se număra astăzi printre cele mai scumpe din lume. Portretele sale feminine neobişnuite documentează ascensiunea burgheziei. Opera lui Klimt ilustrează în mod artistic drumul parcurs de la "perioada Ringstraße" până la începuturile abstracţionismului. Operele sale au stârnit critici aprinse în Austria, în străinătate însă el a câştigat numeroase premii. Klimt a murit în 1918 în Viena în urma unui atac cerebral.

Operele lui Gustav Klimt fascinează şi astăzi, multe dintre ele putând fi admirate permanent în instituţiile de artă vieneze. La Belvedere Superior se poate vedea cea mai cunoscută pictură a lui Klimt. "Sărutul" a schimbat lumea picturii, iar artistul şi opera sa sunt consideraţi ca deschizători de drum pentru modernism. Secesiunea, al cărei membru fondator a fost şi Klimt, nu este doar unul dintre cele mai frumoase obiective ale oraşului, ci găzduieşte şi renumita frescă Beethoven. Acest ciclu de picturi, creat în 1902 şi dispus pe trei pereţi (34 x 2 metri dimensiune), este dedicat compozitorului Ludwig van Beethoven.

În casa scărilor din Muzeul de Istorie a Artei se pot admira 40 de picturi în spațiile dintre coloane și la ecoansoanele care decorează spațiile înguste dintre arcuri și coloane. Unsprezece dintre aceste picturi au fost create de Gustav Klimt, celelalte sunt creația fratelui său Ernst și a lui Franz Matsch. Ele prezintă istoria artei și meşteşugurilor de la începuturi, din vechiul Egipt până în Epoca Modernă. Valoroasele schițe ale lui Gustav Klimt efectuate pentru frescele casei scărilor din Burgtheater au fost descoperite în podul teatrului la sfârșitul anilor 1990 și salvate de la distrugere. Astăzi schițele, care conțin și singurul autoportret al artistului, sunt expuse într-o "sală Klimt" proprie. Ele pot fi vizitate în cadrul tururilor cu ghid (împreună cu frescele din casa scărilor).Muzeul de Istoria Artei va oferi tururi speciale.

Gustav Klimt a lucrat împreună cu Josef Hoffmann la palatul Stoclet din Brüssel, pentru care el a creat aşa-numita friză Stoclet. Cele nouă schiţe se pot vedea în prezent la Muzeul Austriac pentru Arte Aplicate (MAK). În plus, MAK se află şi în posesia moştenirii provenite de la faimoasele Ateliere Vieneze, a schiţelor, registrelor de modele, fotografiilor, mostrelor originale de stofă, broderiilor şi a întregii arhive a firmei.

  • Belvedere, Belvedere Superior, Prinz-Eugen-Straße 27, 1030 Viena, www.belvedere.at
  • Clădirea Secesiunii, Friedrichstraße 12, 1010 Viena, www.secession.at
  • Muzeul de Istoria Artei, Maria-Theresien-Platz, 1010 Viena, www.khm.at
  • Burgtheater, Dr.-Karl-Lueger-Ring 2, 1010 Viena, www.burgtheater.at
  • Muzeul Austriac pentru Arte Aplicate / Artă Contemporană MAK, Stubenring 5, 1010 Viena, www.mak.at

Contact:

Biroul de Turism al Vienei
Nikolaus Gräser
Presă internațională România
Tel. (+ 43 1) 211 14-365

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links