By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Informaţii de presă Viena 03/2012 Tipic vienez: Domul Sfântul Ştefan


Domul Sf. Ştefan se află situat în inima Vienei, pe un loc cu o bogată istorie. În locul unde se găseşte în prezent piaţa Stephansplatz, arheologii au găsit morminte datând din Antichitatea târzie, mai precis secolul al patrulea. Rădăcinile Domului se întind până în anul 1147, când a fost sfinţită prima biserică romanică. Acest an este considerat a fi anul de fondare al Sf. Ştefan. În secolul al XIII-lea, această biserică a fost extinsă prin o a doua biserică romanică, în această perioadă a apărut, printre altele, şi aşa-numita poartă uriaşă (intrarea principală) în faţada de vest. În 1359 a început odată cu piatra de temelie pentru turnul sudic construcţia gotică a Sf. Ştefan. Astăzi Domul, care a ajuns la o lungime totală de 107 metri şi o lăţime de peste 34 de metri, este considerat a fi una dintre cele mai importante construcţii aparţinând goticului şi goticului târziu din spaţiul Europei Centrale.

Caracteristic pentru "Steffl", aşa cum îl alintă vienezii, este impunătorul său acoperiş abrupt, cu modelul format din ţigle colorate şi singuraticul său turn sudic, atât de semeţ. În interiorul său, Domul adăposteşte o serie de comori artistice, cum ar fi mormântul de marmură al Împăratului Friedrichs al III-lea, amvonul bogat decorat, aparţinând goticului târziu, un altar gotic cu aripi din anul 1447 ("altarul din Wiener Neustadt") şi mormântul principelui Eugen de Savoia (1754). Impresionante sunt şi ornamentele bogate de pe coloanele din interiorul şi exteriorul catedralei. E de menţionat că Adolf Loos a numit interiorul catedralei Sf. Ştefan "cel mai sacru spaţiu bisericesc din lume " (în "Trotzdem"). În jurul monumentalei clădiri şi a istoriei sale s-au ţesut nenumărate poveşti şi mituri.

În timp ce domul Sf. Ştefan (Stephansdom) este simbolul Vienei, clopotul Pummerin este vocea oraşului. El este cel mai mare clopot al Domului, se găseşte în turnul de nord şi cântăreşte peste 21 de tone. Poate fi auzit doar la cele mai importante sărbători religioase şi la ocazii speciale, cum ar fi alegerea noului Papă. Şi, desigur, de Revelion, la miezul nopţii, când pe străzile din jurul catedralei Noul An este întâmpinat în paşi de vals.

Contact:

Biroul de Turism al Vienei
Nikolaus Gräser
Presă internațională România
Tel. (+ 43 1) 211 14-365

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links