By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 03/2012 VIDEÓ: Klimt 2012


Download Video (mp4, 140MB)

Download Video transcript

Gustav Klimt forradalmasította a festészetet. Arany díszítéssel ellátott képei ma a világ legdrágább műalkotásai közé tartoznak. Rendkívüli portréi nagyszerűen dokumentálják a polgárság felemelkedését. Klimt alkotásai művészi szempontból jól tükrözik a „Ringstraße" korszaktól az absztrakt művészet kezdeteihez vezető utat. Művei sok kritikát kaptak Ausztriában, külföldön ezzel szemben számos díjat nyert. Klimt 1918-ban halt meg Bécsben, agyvérzésben.

Gustav Klimt alkotásai mind a mai napi elvarázsolják az érdeklődőket. Számos műve tekinthető meg folyamatosan Bécsben. A Felső-Belvedere-ben látható Klimt talán legismertebb festménye. „A csók" megváltoztatta a festészet világát, a kép és a festő egyaránt a modernizmus úttörőjének számít. A Secession (Szecesszió háza), amelynek Klimt társalapítója volt, nemcsak a város egyik legszebb látnivalója, hanem a világhírű Beethoven-fríz is itt látható. Az 1902-ben három falra megfestett képciklust (34x2 méter) Klimt a zeneszerzőnek, Ludwig van Beethovennek szentelte.

A Szépművészeti Múzeum lépcsőházában különleges plasztikák és freskóciklusok láthatóak, amelyek a boltívek és az oszlopok közötti keskeny falfelületet díszítik. Ezekből a képekből tizenegyet maga Gustav Klimt festett, a többi testvére, Ernst, illetve Franz Matsch nevéhez köthető. Az ábrázolások a kultúra és a művészet fejlődésének diadalmenetét mutatják be az óegyiptomi kezdetektől egészen az újkorig. A Várszínház díszlépcsőjének mennyezetfreskóihoz készült értékes Klimt-tervrajzokat a színház padlásán találták meg az 1990-es évek végén. Ma ezeket a rajzokat, amelyek a művész egyetlen önarcképét is tartalmazzák, egy önálló „Klimt-teremben" helyezték el. A tervek (akárcsak a lépcsőház mennyezetfreskói) megtekinthetőek a Várszínházban kínált vezetések keretén belül.

Josef Hofmann és Gustav Klimt közösen dolgozott a Brüsszelben található Stoclet palotán, amelyhez Klimt tervezte az úgynevezett Stoclet-frízt. Az ehhez készült kilenc műhelyrajz ma az Osztrák Iparművészeti Múzeumban (MAK) látható. Ezenkívül a MAK birtokolja a híres Bécsi Műhelyek (Wiener Werkstätte) hagyatékát is, amely tervrajzokat, modellkönyveket, fotókat, eredeti anyagmintákat, hímzéseket és a teljes céges archívumot tartalmazza.

  • Belvedere, Felső-Belvedere, Prinz-Eugen-Straße 27, 1030 Bécs, www.belvedere.at
  • Szecesszió háza, Friedrichstraße 12, 1010 Bécs, www.secession.at
  • Szépművészeti Múzeum, Maria-Theresien-Platz, 1010 Bécs, www.khm.at
  • Várszínház, Dr.-Karl-Lueger-Ring 2, 1010 Bécs, www.burgtheater.at
  • Osztrák Iparművészeti Múzeum (MAK), Stubenring 5, 1010 Bécs, www.mak.at

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links