By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Bécsi sajtóhírek 03/2012 Bécs jellegzetessége: a Szent István-dóm


A Szent István-dóm (Stephansdom) Bécs szívében, egy igen jelentős múltra visszatekintő téren magaslik: régészek a mai Stephansplatz (Szent István tér) helyén a IV. századból származó, késő antik sírhelyeket tártak fel. A dóm gyökerei egészen 1147-ig nyúlnak vissza, ekkor szentelték fel az első román stílusú templomot - ezt az évet tartják a székesegyház alapítási évének. A XIII. században ezt kibővítették egy második román stílusú templom hozzáépítésével. Ebből a korból maradt meg többek közt a nyugati homlokzaton az úgynevezett "Óriáskapu" (Riesentor). 1359-ben került sor a déli torony alapkövének letételére, ezzel vette kezdetét a dóm gótikus stílusú építése. Napjainkban a Szent István-dóm - amelynek teljes hossza 107 méter, szélessége több mint 34 méter - a közép-európai gótika egyik legjelentősebb építménye.

A "Steffl" - ahogy a bécsiek nevezik - egyik jellegzetessége a színes cserepekkel tarkított, hatalmas tető, valamint a magányosan kimagasló gótikus déli torony. A templom belső terei is rengeteg művészeti kincset rejtenek magukban, például III. Frigyes császár márvány sírkövét; a gazdagon díszített késő gótikus szószéket; egy 1447-ből származó gótikus szárnyas oltárt, a Bécsújhelyi oltárt ("Wiener Neustädter Altar"), vagy Savoyai Jenő herceg sírkövét (1754-ből).

Szintén lenyűgöző benyomást keltenek a belső pillérek és a külső falak gazdag és aprólékos díszítései. Adolf Loos - "Trotzdem" című művében - a székesegyház belső terét "a világ legáhítatosabb templombelsejének" nevezte. A dóm monumentális építésének története körül számos legenda és mítosz kering.

Ha a Szent István-dóm Bécs jelképe, akkor a Pummerin a város hangja. A templom legnagyobb harangja az északi toronyban található, súlya több mint 21 tonna. Hangja csak a legkiemelkedőbb egyházi ünnepnapokon és egészen különleges események alkalmával, például pápaválasztáskor csendül fel. És természetesen szilveszter napján, éjfélkor, amikor a "Steffl" körüli utcákon a tömeg a Kék Duna keringőt táncolva köszönti az újévet.

Kapcsolat:

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links