By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 01 / 2012 VIDEO: Klimt 2012


Download Video (mp4, 140MB)

Download Video transcript

Gustav Klimt bracht een revolutie teweeg in de schilderkunst. Zijn met gouden ornamenten versierde schilderijen behoren tot de allerduurste ter wereld en zijn portretten van vrouwen zijn uitzonderlijk mooi. In eigen land was er op zijn werk veel kritiek terwijl hij in het buitenland talrijke prijzen ontving. Klimt overleed in 1918.

Zijn werken blijven tot aan de dag van vandaag fascineren - een groot deel is te bezichtigen in verschillende musea en culturele instellingen in Wenen. In de Oberen Belvedere is zijn bekendste werk De Kus te zien. Het gebouw de Secession, mede ingericht door Klimt, is niet alleen een van de mooiste bezienswaardigheden maar is tevens de locatie waar de wereldberoemde ʹBeethovenfriesʹ te zien is - een wandschildering van 34 bij 2 meter opgedragen aan de componist Ludwig van Beethoven.

Ook in het  Kunsthistorisch Museum is Klimt aan het werk geweest; elf van de 40  schilderingen zijn van zijn hand, de overige van zijn broer Ernst en van Franz Matsch.  De ontwerpschetsen van de plafondbeschildering in het Burgtheater werden eind 90-er jaren gevonden. Deze - waaronder een zelfportret van Klimt - zijn nu met een rondleiding te bezichtigen en natuurlijk de plafondschilderingen in het trappenhuis.

Samen met Josef Hoffmann werkte Gustav Klimt ook aan de zogeheten Stoclet-Fries in het Stoclet paleis in Brussel. De in totaal negen werktekeningen zijn te bezichtigen in het MAK museum (Österreichischen Museum für angewandte Kunst). Daarnaast bezit het MAK veel voorwerpen gemaakt door de Wiener Werkstätte waaronder ontwerpschetsen, foto's, stoffen en archieven.

  • Belvedere, Oberes Belvedere, Prinz-Eugen-Straße 27, 1030 Wenen, www.belvedere.at
  • Secession, Friedrichstraße 12, 1010 Wenen, www.secession.at
  • Kunsthistorisches Museum, Maria-Theresien-Platz, 1010 Wenen, www.khm.at
  • Burgtheater, Dr.-Karl-Lueger-Ring 2, 1010 Wenen, www.burgtheater.at
  • Österreichisches Museum für angewandte Kunst / Gegenwartskunst MAK, Stubenring 5, 1010 Wenen, www.mak.at

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links