By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 01 / 2012 Winkelen op de oude leest geschoeid


Het gerenommeerde textielbedrijf Backhausen was een belangrijke leverancier aan de Wiener Werkstätte en werkte reeds in het oprichtingsjaar 1903 met de kunstenaars samen.

In het Wiener-Werkstätte museum in de kelders van Backhausen zijn een deel van de 3500 ontwerpen te zien die het bedrijf voor de Wiener Werkstätte maakte. Veel van de ontwerpen komen uit de Jugenstil en Wiener Werkstatte periode. De firma Backhausen gebruikte de designs voor  zijn eigen collectie stoffen, tapijten en accessoires.

Exclusieve lampen naar origineel ontwerp van de Wiener Werkstatte worden nog steeds gemaakt door Woka Lamps Vienna. Op internet en in de etalages in de stad zijn ze te bewonderen waaronder de kroonluchter die Josef Hoffmann voor het Stoclet paleis in Brussel ontwierp, de verlichting die Otto Wagner voor tramstation in Wenen ontwierp en de herenmodezaak Knize die door Adolf Loos ontworpen werd. De verlichting wordt met de hand gemaakt en deels met oude instrumenten vervaardigt: iedere lamp krijgt een echtheidscertificaat.

Zeg ʹglaswerkʹ tegen een inwoner van Wenen en ze verwijzen je direct door naar de glaswerk winkel in Wenen: Lobmeyr.  Een begrip in heel Oostenrijk - het familiebedrijf is inmiddels de zesde generatie Lobmeyr's ingegaan. In 1823 opende de winkel in Wenen en vanaf het begin zocht het bedrijf contact met jonge ontwerpers. Klassiekers zijn bijvoorbeeld het drinkglas serie ʹBʹ naar een ontwerp van Josef Hoffmann die nog steeds gemaakt worden. Dat geldt eveneens voor porselein producent Augarten die nog steeds ontwerpen van Josef Hoffmann maakt waaronder het ʹMelonen' servies van het jaar 1929 en het theeservies  ʹAtlantisʹ (1930).

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links