By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 01 / 2012 Typisch Weens: de buitenklok


Ze wegen wel zo'n 70 kilo en hebben een kubieke meter inhoud. Langer dan een eeuw sieren ze het straatbeeld van Wenen. In het begin van de 20ste eeuw werden deze opvallende vierkante klokken speciaal voor Wenen ontworpen - het eerste exemplaar werd in 1907 langs de Ringstrasse geplaatst. Niet alleen de elektrische aandrijving en de binnenverlichting was voor die tijd opzienbarend, ook de ʹkubusʹ vorm was zeer praktisch: men kon vanaf iedere hoek de tijd aflezen.

Vandaag de dag zijn er nog 74 exemplaren op pleinen en kruisingen te zien. Geplaatst en dienen vandaag de dag - waar iedereen een horloge en mobieltje heeft - vaak als ontmoetingspunt bij een afspraak. Hoewel het ontwerp in de loop der jaren wat aangepast zijn enkele details bewaard gebleven zoals de markante wijzers en de wijzerplaat zonder cijferaanduiding. In de loop van 2012 krijgt een exemplaar een plaatsje in het Technisch Museum van Wenen (www.tmw.at) - een alleraardigst museum en ook zeer geschikt voor kinderen.

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links