By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 01 / 2012 Topproducties uit de Wiener Werkstätte


Hun ontwerpen worden tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Het ʹMuseum für angewandte Kunstʹ is in het bezit van de archieven van deze opzienbarende kunstcollectief en zijn voor het publiek te bezichtigen.

In 1903 werd de Wiener Werkstätte opgericht door de architect Josef Hoffmann en grafisch ontwerper en schilder Koloman Moser en de Weense industrieel Fritz Waerndorfer naar voorbeeld van de Britse ʹArts and Craftsʹ beweging. Deze culturele kweekplaats van kunstenaars werd hoofdzakelijk gedreven door ideologische en kunstzinnige uitgangspunten. Productie en winstbejag zijn ondergeschikt aan het artistieke scheppingsproces en het ambacht, met unieke maar ook dure objecten tot gevolg waaronder meubelen, interieurs, keramiekporselein, glas, sieraden en kleding.

De werkplaats bevond zich in de  7e district (Bezirk) in de Neustiftgasse nummer 32-34. In haar meest bloeirijke periode had de Wiener Werkstätte niet alleen verkooppunten in Wenen, maar ook in New York, Berlijn en Zürich.  Het door Josef Hofmann ontworpen sanatorium Purkersdorf bij Wenen en het Stoclet paleis in Brussel werden exclusief door de Wiener Werkstätte ingericht. En toch kampte de onderneming in zijn bijna 30-jarig bestaan (1903-1932) voortdurend met financiële problemen. In 1932 werd de werkplaats Wiener Werkstatte opgedoekt.

Het Oostenrijks Museum voor Toegepaste Kunst (MAK) is eigenaar van de archieven van de  Wiener Werkstätte: zo'n 16.000 schetsen, 20.000 stof monsters, ansichtkaarten, fotoalbums, correspondentie en meer. Tevens ook vele voorwerpen en objecten die de Wiener Werkstätte maakte waaronder veel door Josef Hoffmann ontworpen meubelen. De door de kunstenaar Heimo Zobernig ingerichte tentoonstelling geeft een mooi overzicht van het werk van de Wiener Werkstätte.

MAK Österreichisches Museum für angewandte Kunst / Gegenwartskunst

Stubenring 5, 1010 Wien
www.mak.at

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links