By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 11 & 12 / 2011 VIDEO: Begraafplaats als attractie


Death’s head with crown in the Imperial Burial Vault

Kaisergruft
U kunt een hoge-resolutie versie van deze foto hier downloaden

© WienTourismus / Willfried Gredler-Oxenbauer

Download Video (mp4, 158MB)

Download Video transcript

Het  Zentralfriedhof in Wenen stamt uit 1874 - het inwoneraantal van de stad groeide sterk en de behoefte aan een kerkhof groeide.  Qua oppervlakte  (2,5 km²)  is dit de op een na grootste kerkhof in Europa (de grootste is de kerkhof Ohlsdorf in Hamburg). Het is gelegen in het zuidoosten van Wenen en telt ruim 330.000 plaatsen met 3 miljoen overledenen. Naast een katholiek en een protestants gedeelte, zijn er een Israëlitisch, een Boeddistisch en een Russisch orthodox gedeelte aanwezig. Onder de Weense bevolking is het kerkhof een geliefd uitstapje - wandelpaden en wegen in en rond het kerkhof zijn meer dan 100 kilometer lang, ze komen kijken naar de vele eregraven. De  Dr Karl Lueger herdenkingskerk  bij de hoofdingang is  een prachtig voorbeeld van de Jugenstil stijl (let op de mozaïek van 999 sterren in de koepel) - het werd ontworpen door Max Hegele, een leerling van Otto-Wagner.

De keizerlijke grafkelder in de Kapucijner klooster aan de Neue Markt in de binnenstad is de grafkelder van de Habsburg familie. Sinds 1633  werden ze bijgezet in deze grafkelder (met uitzondering van Rudolf II, Ferdinand II en Karel I). De sarcofagen en grafmonumenten zijn versierd met religieuze motieven en symbolen. Zo'n 150 mensen  liggen hier begraven, de laatste was keizer Franz Joseph I (1916). Op 16 juli 2011 werd Otto Habsburg-Lothringen - zoon van de Oostenrijkse keizerspaar Karl en Zita - bijgezet. Ook de sarcofagen van Keizerin Elizabeth en Kroonprins liggen hier.

Ja, onder de vele musea die Wenen rijk is, is een begrafenismuseum. Het ʹBestattungsʹ museum (Bestattung = begrafenis) toont zo'n 1000 voorwerpen en geeft daarmee een duidelijk en omvangrijk overzicht in begrafenisrituelen en de opmerkelijke interesse van de stad voor de dood. Onder de tentoongestelde voorwerpen  als urnen, lijkwagens en koetsen, sjerpen ook bijvoorbeeeld ʹreddingsklokkenʹ waarmee doodgewaanden luid konden aangeven dat ze nog in leven waren.

  • Zentralfriedhof, Simmeringer Hauptstraße 234, 1110 Wien. Ein Plan des Zentralfriedhofs und seiner Ehrengräber ist beim Haupteingang (Tor 2) erhältlich.
  • Kapuzinergruft/Kaisergruft, Neuer Markt/Tegetthoffstraße, 1010 Wenen, www.kaisergruft.at
  • Begrafenismuseum, Goldeggasse 19, 1040 Wenen, www.bestattungwien.at

 

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links