By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 11 & 12 / 2011 Typisch Wien: de ʹ k.u.k.ʹ hofleveranciers


Tijdens de bloeiperiode van de Oostenrijkse-Hongaarse dubbelmonarchie telde Wenen meer dan 500  k. u. k. hofleveranciers.  Op grond van de buitengewone kwaliteit van hun producten en diensten kregen deze ondernemingen van de keizer het recht om het hof te bevoorraden en in het logo het wapen van de ʹDoppeladlerʹ (twee adelaars in het wapen) te voeren. Enkele van deze hofleveranciers hebben de monarchie overleeft en voeren de titel tot aan de dag van vandaag.

K.u.k. hofleveranciers zijn er in alle  bedrijfstakken  waaronder banketbakkerijen. De twee beroemdste zijn  wel Hotel Sacher en Demel die nog steeds bij inwoners en toeristen zeer geliefd zijn - denk aan de populaire Sachertorte! Een ander juweeltje is J. & L. Lobmeyr in de Kärntnerstraße - een winkel die zich specialiseert in uitmuntend glaswerk en verlichting. Ook juwelier A. E. Köchert is een hofleverancier; keizerin Elizabeth was een liefhebber van hun juwelen en vandaag de dag maakt de winkel nog steeds sieraden met diamanten naar het originele Sissi ontwerp. Sinds 1885 is Kniže een mekka voor maatwerkkleding (voor heren) en liefhebbers van mooi schoeisel gaan naar meesterschoenmaker Rudolf Scheer.

 

K. u. K. Hofzuckerbäcker Demel

Demel
U kunt een hoge-resolutie versie van deze foto hier downloaden

© WienTourismus / Peter Rigaud

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links