By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 11 & 12 / 2011 Focus op Gustav Klimt


Centraal in de tentoonstelling 'Gustav Klimt im Kunsthistorischen Museumʹ staan 13  bekende schilderijen en schetsen van Klimt. In 1890 richtte Gustav Klimt samen met zijn broer Ernst en Franz Matsch  de zogeheten ʹMaler­Compagnieʹ op en kregen opdrachten voor het schilderen van smalle schilderijen die tussen de pilaren van het trappenhuis van het Kunsthistorisch museum pasten. Bij de schilderijen van Klimt is de symboliek van Jugendstil reeds te zien. Deze werken vormden de aanloop naar zijn meesterwerken die hij rond en na 1900 maakte.

In het Leopold museum in het Museumkwartier worden naast werken van Gustav Klimt ook de belangrijkste schilderijen van Egon Schiele en andere leden van de Secession tentoongesteld. In het herdenkingsjaar toont het Leopold museum de tentoonstelling ʹGustav Klimt. Eine (Zeit) Reiseʹ met onder meer talrijke voorwerpen uit de erfenis van zijn toenmalige vriendin Emilie Flöge; hieronder de overvloedige correspondentie tussen Klimt en Flöge - hij stuurde haar vaak meerdere ansichtkaarten per dag. Deze correspondentie  wordt toegelicht met betrekking tot belangrijke tekeningen en schilderijen van Klimt.

Het Albertina museum - Klimt kenner bij uitstek als het om zijn tekeningen gaat - toont met rond 170 tekeningen voor het eerst het grootste deel van zijn eigen collectie. Hierdoor wordt een duidelijk beeld gegeven van zijn technieken. Naast werken uit de eigen collectie wordt de tentoonstelling aangevuld met werken in bruikleen. Centraal staat het fabelachtige tekentalent van Klimt  waar zijn denk- en werkwijze onmiskenbaar tot uiting komt in zijn talrijke vrouwenstudies en allegorieën.

Gustav Klimt in het Kunsthistorisch museum

14.2.-6.5.2012
Kunsthistorisch museum, Maria-Theresien-Platz, 1010 Wenen
www.khm.at

Gustav Klimt. Eine (Zeit) Reise

24.2.-11.6.2012
Leopold Museum, Museumsplatz 1, MuseumsQuartier, 1070 Wenen
www.leopoldmuseum.org

Klimt - Zeichnungen

14.3.-10.6.2012
Albertina, Albertinaplatz 1, 1010 Wenen
www.albertina.at

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links