By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 11 & 12 / 2011 Beslist een bezoek waard - een ʹHeurigeʹ


Niet veel mensen weten het maar Wenen produceert wijn! Zo'n 230 wijnboeren produceren ieder jaar 1.7 miljoen liter wijn waarvan veel geëxporteerd wordt maar natuurlijk ook voor plaatselijke consumptie gebruikt wordt - en dan zijn de Heurigen populaire pleisterplaatsen. De wijnlokalen - ze staan ook wel bekend als ʹBuschenschankʹ - hebben alle een gemoedelijke sfeer en interieur en liggen veelal aan de rand van de stad nabij de heuvels. Populaire wijnen zijn onder meer Grünen Veltliner, Gemischten Satz, Chardonnay en Blauen Zweigelt. Met name ʹs avonds hangt er een uitgelaten sfeer en op mooie zomeravond kun je vanaf de tuin mooi op wijnstokken en de stad uitkijken

De echte Heurige, ook wel Buschenschanke (wijnhuisje), is te herkennen aan een groene dennen tak en een bord met het opschrift ʹAusgstecktʹ naast de ingang. De beide symbolen garanderen dat de geschonken wijn echt uit de eigen wijngaarden komen. Het recht om wijn uit de eigen wijngaarden te serveren stamt uit een verordening van Keizer Josefs II uit 1784. Maar het woord ʹHeurigerʹ heeft nog een andere betekenis:  het staat ook voor de wijn uit het betreffende jaar ('huidige jaar') die jaarlijks op 11 november 'gedoopt' wordt.  

www.wienerwein.at

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links