By using our website, you are agreeing to cookies being stored and Google Analytics being used on your device in order to offer the best possible service. You can find more information on this here.

Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

Media nieuwsbrief Wenen 11 & 12 / 2011 Jugendstil bouwwerken in Wenen – je wordt er stil van


Jugendstil als kunststroming  ontstond tussen 1880 en 1914. In Wenen is de Jugendstil nauw verbonden met de kunstbeweging ʹSecession' en de zogeheten ʹWiener Werkstätte.

Een toonbeeld van Jugendstil in Wenen - ook wel bekend als ʹSecessionsstilʹ  - is het tentoonstellingsgebouw Secession. Het pand - gebouwd in 1897/98 naar een ontwerp van architect Joseph Maria Olbrich - was het eerste tentoonstellingsgebouw voor moderne kunst in Centraal Europa en de bekende muurschilderingen BeethovenFries van Klimt zijn er nog steeds te zien. De Secession ligt pal naast de Naschmarkt - een populaire markt in het centrum van Wenen.

Andere voorbeelden van de Secession stijl bouwwerken zijn bijvoorbeeld die van architect Otto Wagner: denk aan de woonhuizen aan de Wienzeile, het pand van de Postsparkasse aan de Ring, de stations, bruggen en hekwerken, en de beroemde kerk  Kirche am Steinhof. Op al deze gebouwen is de voorkeur van de Weense Jugendstilbeweging te zien voor het gebruik van ornamenten, marmer, glas, tegels, metaalbewerking en vergulden. De Eerste Wereldoorlog en het ineenstorten van de Donaumonarchie betekende het einde van de Jugendstil.

  • Secession, Friedrichstraße 12, 1010 Wenen, www.secession.at
  • Woonhuizen langs de Wienzeile, Linke Wienzeile (bij de Naschmarkt), 1060 Wenen
  • Postsparkasse, Georg-Coch-Platz 2, 1010 Wenen, www.ottowagner.com
  • Stadtbahn-Pavillons, Karlsplatz, 1040 Wenen + Schönbrunner Schlossstraße, 1130 Wien, www.wienmuseum.at
  • Kirche am Steinhof, Baumgartner Höhe 1, 1140 Wenen

 

Contact:

Vienna Tourist Board
Isabella Rauter
tel. (+ 43 1) 211 14-301

Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *
Service links