Best of Vienna: Jugendstil

Vă rugăm să descărcaţi aici o versiune potrivită pentru tipar a acestei imagini

Ankeruhr

 

 

 

 

 

Jugendstil ca direcţie artistică a apărut la începutul secolului 20, într-un moment de detaşare faţă de istorism şi de tranziţie către modernitate. În Viena, Jugendstil se află în strânsă conexiune cu conceptele promovate de Secesiune, o asociaţie artistică ce s-a dorit o alternativă la percepţia tradiţională asupra artei, şi cu Atelierele Vieneze, care au introdus elemente de design în artă.

Curentul Jugendstil vienez, cunoscut şi sub numele de stilul secesionist, se arată în toată splendoarea sa mai ales în clădirea de expoziţii a Asociaţiei Artiştilor. Clădirea Secesiunii, ridicată în anii 1897/98 de către Joseph Maria Olbrich, se află în vecinătatea pieţei Naschmarkt şi a fost prima clădire pentru expoziţii din Europa centrală dedicată artei moderne, ea găzduind chiar şi astăzi celebra frescă Beethoven a lui Gustav Klimt.

Printre capodoperele majore ale Secesiunii Vieneze se numără printre altele clădirile arhitectului Otto Wagner, care a preferat o variantă puternic geometrică a Jugendstil: casele de locuit de pe Wienzeile, clădirea Postsparkasse de pe bulevardul Ring, staţiile, podurile şi parapetele fostei linii de tramvaie vieneze Stadtbahn, dar şi faimoasa biserică Kirche am Steinhof. Aceste clădiri stau mărturie preferinţei pe care reprezentanţii curentului Jugendstil vienez au avut-o pentru ornamente, care au fost folosite mai ales în exterior, cu materiale ca marmura, sticla, plăcile ceramice, aplicaţiile de metal, detalii colorate şi aurite.

Primul război mondial şi căderea monarhiei în anul 1918 au însemnat de asemenea şi finalul curentului Jugendstil vienez.

32481, Jugendstilhaus: Wienzeile, Majolika-HausVă rugăm să descărcaţi aici o versiune potrivită pentru tipar a acestei imagini

Casele de locuit de pe Wienzeile

Secession

Friedrichstrasse 12, 1010 Viena
www.secession.at

Casele de locuit de pe Wienzeile

Linke Wienzeile (lângă Naschmarkt), 1060 Viena

Clădirea Postsparkasse

Georg-Coch-Platz 2, 1010 Viena
www.ottowagner.com

Pavilioanele Stadtbahn

Karlsplatz, 1040 Wien + Schönbrunner Schlossstraße, 1130 Viena
www.wienmuseum.at

Biserica Kirche am Steinhof

Baumgartner Höhe 1, 1140 Viena

 

Teilen, bewerten und Feedback
Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *