Două expoziţii pentru un artist universal

Download Images

Hans Makart
Der Triumph der Ariadne, 1873-74
Öl auf Leinwand
476 x 784 cm
Belvedere, Wien

 

 

 

În 9.6.2011 în Viena se deschid două expoziţii despre Hans Makart. Belvedere prezintă, în colaborare cu Muzeul Oraşului Viena, expoziţia „Makart. Maler der Sinne" (Makart.Pictorul simţurilor) iar Wien Museum (Muzeul Oraşului Viena) prezintă la Casa Artiştilor „Makart - Ein Künstler regiert die Stadt" (Makart - un artist domneşte peste oraş). Hans Makart a marcat ca nici un alt artist al secolului 19 o eră, a cărei simbol a devenit şi care a intrat în istorie ca „perioada Makart". Chemat la Viena de Casa Imperială ca tânăr talent, a făcut carieră foarte repede. Picturile sale au fost îndrăgite de burghezia aspirantă şi curând au fost considerate un indicator al recunoaşterii sociale şi al reputaţiei.

Makart a înţeles să folosească noile posibilităţi de la începutul erei industriale pentru popularizarea operei sale şi pentru propria sa estetică. Subiecţii săi au devenit simboluri şi reflexii ale timpului său şi au atras atenţia naţională şi internaţională. Dezbaterea intensivă în pictură a operelor lui Richard Wagner dovedeşte intuiţia sa pentru noile evoluţii artistice. Proiectele lui Gottfried Semper l-au inspirat în crearea propriilor fantezii arhitecturale, care dovedesc interesul său pentru opera de artă completă.

Muzeul Oraşului Viena pune în centrul atenţiei în Casa Artiştilor variatele relaţii dintre artişti, oraş şi societate. Artistul universal şi cel mai influent "designer" al erei vieneze Ringstrasse şi-a exercitat influenţa - dincolo de pictură - în calitate de creator universal şi asupra operei şi teatrului, asupra culturii locuinţei şi stilului de îmbrăcăminte. Punct culminant al stilului Makart şi centru al expoziţiei este atelierul, pe care artistul l-a aranjat ca loc de reprezentare şi auto-promovare. Expoziţia prezintă pe lângă opere importante din perioada vieneză şi picturi, care au servit ca modele pentru pictarea decorului sau cortine de teatru, de asemenea modă, machete arhitecturale şi interioare.  

Makart. Maler der Sinne

9.6.-9.10.2011
Belvedere, Unteres Belvedere
Rennweg 6, 1030 Wien
www.belvedere.at

Makart - Ein Künstler regiert die Stadt

9.6.-16.10.2011
Wien Museum im Künstlerhaus
Karlsplatz 5, 1010 Wien
www.wienmuseum.at

 

Teilen, bewerten und Feedback
Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *