Muzee vieneze neobişnuite

Vă rugăm să descărcaţi aici o versiune potrivită pentru tipar a acestei imagini

Globenmuseum

 

 

 

 

 

Într-un palat central frumos restaurat, nu departe de Hofburg-ul vienez, este găzduit singurul Muzeu al Globurilor din lume. În palatul Mollard se pot admira în original 240 de globuri terestre şi celeste, globuri ale lunii şi ale planetei Marte. Ele prezintă felul în care s-au modificat cunoştinţele cartografice şi cosmografice pe parcursul timpului şi totodată cum au influenţat viziunea asupra lumii. În „Cabinetul colecţionarelor şi colecţionarilor" sunt prezentate obiecte împrumutate permanent din colecţii vieneze private, printre altele cel mai vechi glob aflat în Austria, globul pământesc de Gemma Frisius (pe la 1536).

În Viena există un muzeu dedicat în exclusivitate unui film. Muzeul Al treilea om prezintă obiecte istorice şi originale din jurul filmului clasic, filmat în Viena în 1948 sub regia lui Carol Reed: afişe ale filmului, programele cinematografelor, aproximativ 500 de înregistrări de sunet şi de film precum şi cel mai valoros exponat, ţitera originală, pe care Anton Karas a compus la Londra coloana sonoră a filmului "Al treilea om". Muzeul privat aranjat cu grijă, în apropiere de piaţa Naschmarkt, consemnează viaţa cotidiană în Viena de după război precum şi o bucată din istoria cinematografiei asociată cu acest film. De admirat, printre altele, este şi un proiector de cinema din 1936 în stare de funcţionare, care rulează o scurtă secvenţă de film.

Un muzeu vienez complet nou este cel deschis la 15.1.2011, Muzeul de Artă fantastică. Este dedicat unuia dintre cele mai importante curente internaţionale de artă ale secolului 20, pictura realismului fantastic. Sfera expoziţiei se întinde de la primele impulsuri după Al Doilea Război Mondial până în prezent. Esenţa noului muzeu o constituie pictorii „Şcolii Vieneze", reprezentaţi prin opere ale lui Arik Brauer, Rudolf Hausner, Wolfgang Hutter, Anton Lehmden şi ale lui Fritz Janschka, devenit celebru în SUA. Ernst Fuchs, acum trecut de vârstă de 80 de ani, a realizat pentru Muzeul de Artă fantastică o operă, bazată pe o lucrare creată la New York cu 55 de ani în urmă.

Brennpunkt. Muzeul sistemelor de încălzire din Viena este cu siguranţă cel mai fierbinte muzeu din oraş. În această colecţie neobişnuită sunt păstrate obiecte ale tehnicii de încălzire, care nu s-au mai coservat niciunde altundeva: cazane vechi, echipamente pentru bucătării mari şi instalaţii de încălzire pe aburi pentru şcoli, spitale şi pepiniere. Muzeul prezintă sobe lucrate artistic, instalaţii istorice de încălzire şi aparatură cotidiană ciudată, care oferă o imagine asupra dezvoltării tehnicii de încălzire precum şi asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor dintr-o metropolă. Pentru copii s-au aranjat locuri de joacă interactive pe tema energiei termice.

Vă rugăm să descărcaţi aici o versiune potrivită pentru tipar a acestei imagini

Dritte Mann Museum

 

 

 

 

 

Vă rugăm să descărcaţi aici o versiune potrivită pentru tipar a acestei imagini

PhantastenMuseum Wien

 

 

 

 

 

Videoclipuri şi podcasts pentru download!

Globenmuseum

Palais Mollard, Herrengasse 9, 1010 Wien
www.onb.ac.at

Dritte Mann Museum

Pressgasse 25, 1040 Wien
www.drittemannmuseum.com

PhantastenMuseum Wien

Palais Palffy, Josefsplatz 6, 1010 Wien
www.palais-palffy.at

Brennpunkt. Museum der Heizkultur Wien

Malfattigasse 4, 1120 Wien
www.wien.gv.at/kultur/museen/brennpunkt

 

Teilen, bewerten und Feedback
Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *