Leuke en ongewone musea in Wenen

U kunt een hoge-resolutie versie van deze foto hier downloaden

Globenmuseum

 

 

 

 

 

Er zullen niet veel musea in de wereld zijn die aandacht schenken aan wereldbollen maar het 'Globenmuseum' in Wenen staat er bol van. Gehuisvest in het mooi gerestaureerde Paleis Mollard nabij het bekende Hofburg paleis zijn er ruim 240 wereldbollen, aard- en hemelbollen en bar globes te bezichtigen. De tentoonstelling geeft een mooi overzicht hoe de cartografische en kosmografische kennis zich in de loop der jaren veranderd heeft. Ook worden er enkele pronkstukken tentoongesteld uit privé verzamelingen waaronder de oudste in Oostenrijk aanwezige aardbol van Gemma Frisius (rond 1536).

Een museum dat louter en alleen aan één film gewijd is!  Het staat in Wenen - het Dritte Mann museum naar The Third Man - een film uit 1948 van regisseur Carol Reed en een jaar later in boekvorm verschenen door schrijver Graham Greene. Het verhaal speelt zich af in Wenen. Een prachtig klein museum opgezet door eigenaar Gerhard Strassgschwandtner - in het dagelijkse leven gids van de VVV. Verdeeld over 13 kamers vindt men posters, boeken, filmbeelden, impressies van het dagelijkse leven in naoorlogs Wenen, muziek - waaronder het originele citer snaarinstrument waarop Anton Karas in Londen de filmmuziek voor De Derde Man componeerde en een in 1936 vervaardigde filmprojector dat filmbeelden vertoont. Het museum bevindt zich nabij de Naschmarkt, een soort Albert Cuyp - een populaire toeristische attractie in Wenen.

Deze maand opende een nieuw museum  - het PhantastenMuseum. Het is gewijd aan een belangrijke internationale kunststroming in de 20ste eeuw - het Fantastisch Realisme. De School van Wenen van Fantastisch Realisme is een in Wenen opgerichte groep kunstenaars in 1946. Het omvat  onder meer werken van Arik Brauer,  Rudolf Hausner, Wolfgang Hutter, Anton Lehmden en de in Amerika succesvol geworden Fritz Janschka. 

Je zult er je vingers niet aan branden maar het onderwerp van dit museum is hot - een museum over ovens en verwarmingsketels. In deze ongewone verzameling ziet men verwarmingsapparaten die in het alledaagse leven gebruikt werden om huizen, scholen en andere gebouwen te verwarmen. Klinkt saai? Dat zeg je niet meer na het zien van zo'n 250 tentoongestelde voorwerpen van klein tot groot. Voor kinderen zijn er interactieve spelletjes met het thema energie. Warm aanbevolen.

U kunt een hoge-resolutie versie van deze foto hier downloaden

Dritte Mann Museum

 

 

 

 

 

U kunt een hoge-resolutie versie van deze foto hier downloaden

PhantastenMuseum Wien

 

 

 

 

 

 

Video's en podcasts over deze ongewone musea zijn nu te downloaden!

Globenmuseum

Palais Mollard, Herrengasse 9, 1010 Wenen
www.onb.ac.at

Dritte Mann Museum

Pressgasse 25, 1040 Wenen
www.drittemannmuseum.com

PhantastenMuseum Wien

Palais Palffy, Josefsplatz 6, 1010 Wenen
www.palais-palffy.at

Brennpunkt. Museum der Heizkultur Wien

Malfattigasse 4, 1120 Wenen
www.wien.gv.at/kultur/museen/brennpunkt

 

Teilen, bewerten und Feedback
Rate this article
Feedback to the vienna.info editorial team

Please complete all the mandatory fields marked with *.

Title *