Colorful tiles on the roof of St. Stephen's Cathedral in Vienna

You are here:

07/2020 A nyár Bécsben élhető, biztonságos és tiszta

2018-ban és 2019-ben Bécs az „Economist Intelligence Unit” Global Liveability Index (globális élhetőségi index) rangsorában az első lett és a Roland Breger tanácsadó cég Smart City Strategy Indexe (okosváros stratégiai indexe) alapján is az élen állt. Az Anholt-Ipsos City Brands Index (városmárka index) értékelésében „Place” kategóriában – amely a klíma, a tisztaság, az épületek szépsége és a tájkép szempontjából értékel – is az első helyen végzett a város. Köztéri zöld felületek, közösségi közlekedés és fenntarthatóság tekintetében Bécset 2020 áprilisában a Resonance Consulting ügynökség a World's 10 Greenest Cities (a világ 10 legzöldebb városa) indexben elsőnek rangsorolta. 2020 júniusában pedig a European Best Destinations utazási portál a várost beválasztotta Európa 20 legbiztonságosabb úti célja közé – azon kevés nagyvárosok egyikeként, amelyeket a COVID-19 legkevésbé érintette, elegendő biztonsági intézkedést hoztak és megfelelő egészségügyi infrastruktúrával rendelkeznek.

Betegség az üdülés alatt: óvintézkedések a Bécsbe látogatóknak

Aki az üdülés alatt minden óvintézkedés ellenére megbetegszik, bízhat a város higiéniai és biztonsági intézkedéséiben. COVID-19 fertőzés gyanúja vagy könnyebb megbetegedés esetén azok, akiknek nincs lehetőségük házi karanténban tartózkodni, ingyenesen kaphatnak szállást a város erre kijelölt létesítményeiben. A jelenlegi állás szerint Bécsben 30 szálláshelyen kereken 6000 férőhely elérhető, amely szükség szerint rendelkezésre áll.

Aki hatósági intézkedés, illetve hatósági rendelkezés (a járványügyi törvény alapján) miatt Bécs város egyik létesítményében kerül karanténba, azt költségek nem terhelik. Amennyiben hatósági utasítás nem tiltja, a vendégek a szállodában is tartózkodhatnak a karantén idején, ebben az esetben viszont a költségeket saját maguk állják. Egy fertőzött vagy beteg személy esetében a hazaszállítás lehetőségéről egyénileg döntenek, többek között az érintett személy egészségi állapotától és a hazaút hosszától függően.

Bécs Turisztikai Hivatala összeállított egy részletes útmutatót arra vonatkozóan, mi a teendő COVID-19 fertőzés gyanúja esetén (akár egy vendégről, akár egy alkalmazottról van szó). A szervezet továbbá, a Bécsi Gazdasági Kamarával közösen létrehozta a szállodák számára a Stay Safe higiéniai védjegyet. Ezenkívül Bécs az első globális biztonsági márka, a Safe Travels kezdeményezésében is részt vesz.

Contact

Vienna Tourist Board
Helena Hartlauer
Media Relations
Tel. (+ 43 1) 211 14-364